Спрени микрофони за депутати от БСП, докато мотивират настояването си премиерът Бойко Борисов да се яви в Народното събрание за изслушване. И закономерно последвал скандал. Така започна пленарното заседание и днес, след като веднага след превърналата се традиция поименна проверка на присъствието в залата - заради затрудненията пред мнозинството да събира кворум, социалистите отново настояха министър-председателя да дойде и да говори.

Поводът - продължаващото  прехвърляне на топката между институции за смъртта на 16-годишния Людмил, който загина, ударен от ток от шахта в София. Вчера кметицата Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков прехвърлиха отговорността на администрацията на район  "Триадица" в столицата и на ЧЕЗ. От дружеството веднага отвърнаха с обяснение и документи, а днес кметът на "Триадица" ще отвърне със своя пресконференция.

След като Георги Свиленски от левицата настоя Борисов да се появи за изслушване в Народното събрание и преброяването на кворума, последва гласуване. Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ обаче не прочете на залата по кой въпрос следва да се произнесе с вота си. Спомена само, че става дума за "включване на точка в дневния ред", но не и на кого и защо.

Това възмути БСП, а Христо Проданов от левицата поиска думата - по процедурен въпрос. Христов поиска "предварително" да научи каква ще е въпросната процедура. Но вече на трибуната Проданов му отвърна: "Нали затова взимам думата, за да ви съобщя каква процедура искам". И започна:

"Вече ви е страх да произнасяте името на Бойко Борисов. Не можете да скриете корупцията. И Борисов не можете да скриете...", преди да обяви, че процедурата му същество ще е за прегласуване. 

Тъй като мотивирането му продължи по-дълго и с остър тон, който не се хареса на председателстващия, той просто спря микрофона. Това отново възмути социалистите, подхвърлянето на реплики продължи, като се припомни, че Борисов не стъпва в Народното събрание - по какъвто и да било въпрос, въпреки че това е работодателят му и България е парламентарна република по конституция.

Прегласуването доведе до същия резултат - отказ от депутатите на ГЕРБ за повикат Борисов, но и Христов отново не прочете какво точно иска БСП от премиера. Лявата част на залата започна да скандира "Оставка" - очевидно по негов адрес - заради начина, по който води заседанието.

"Така и не разбрах на кого искат оставка", се чу да казва Христов на колегите си на президиума.

Пленарното заседание продължи по утвърдения си дневен ред. 

Справка показва, че Бойко Борисов се участвал присъствено в редовния петъчен парламентарен контрол за последен път на 22 ноември 2019 г. - за отговор на питане от Корнелия Нинова "относно политика по национална сигурност, свързана с приемането на страната в Шенген". 

За изслушване по конкретна тема, каквото беше днешното искане, е влизал в Народното събрание последно на 28 април 2020 г. - заради "актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от COVID-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки". Общо броят на официално внесените искания за изслушване на министър-председателя е 15. Уважени са точно 3, като в броя влиза и споменатото. Бойко Борисов не е влизал в "новия дом" на Народното събрание, който вече е Партийният дом.