Лидерът на АБВ Георги Първанов заподозря в "приятелски огън" кръгове около Сергей Станишев. Оттам вероятно идвала информацията, че той има милиони в КТБ.

Той коментира слуховете, че има сметка с 80 милиона лева в банката. Пред бТВ Първанов показа банково удостоверение, подписано от квесторите на банката, което сочи, че не е бил неин клиент. След което заяви, че става въпрос за "приятелски огън" и подозира лидера на ПЕС Сергей Станишев и кръга около него за разпространяването на тази недостоверна информация. 

"Аз не съм богат човек, богат съм на идеи, приятели. И не страдам от това, че не съм богат", добави лидерът на АБВ.

Първанов се обяви за падане на банковата тайна и подчерта, че иска да стане ясно кои са ВИП клиентите на банката. 

Според него от ГЕРБ имало най-много незаинтересовани тефтерчето на Филип Златанов да изчезне. 

"Със сигурност тук е дългата ръка на някого, който е заинтересован да го няма тефтерчето на Златанов. Но не искам да влизам в спекулации кой е „Б.Б.“ и „Ц.Ц.“. Ясно е, че ГЕРБ са най-заинтересовани истината да не излезе наяве. Нека прокуратурата си свърши работата и да проследи „следите“ на тефтера", каза Първанов. 

България трябва да има правителство и да няма нови избори. Повторен вот би бил катастрофа, казо още Първанов. Той допълни, че АБВ е групата, която дава стабилност и има ролята на социален коректив, а идеите на партията са близо до идеите ГЕРБ за стабилно управление.  

Първанов подчерта, че ще бъде оценен "ефектът от разбиването на модела "Дянков", както ще бъде оценена и ролята на министър Ивайло Калфин.  Президентът коментира, че вижда разлика в поведението на ГЕРБ спрямо предишния им мандат, при който е имало "тежък натиск и репресии", а сега има диалог. Надявал Бойко Борисов да бъде силен премиер.

„Ако се случват добри неща за страната, този кабинет може да изкара мандата, защо не? Но ако вземе грешни решения – например по темата за повишение на пенсионната възраст, ние бихме се разколебали в своята подкрепа. Не поставяме ултиматуми, не се запъваме за кадрови решения, предлагаме политически позиции“, заяви Първанов.

На въпроса дали е възможно АБВ, БСП и "Движение 21" да се явят след 5 години на избори като една предизборна коалиция, той отговори: 

"Винаги съм бил привърженик на консолидацията на левицата. Аз мога и да се оттегля, ако съм пречката да се обедини левицата. Но не за социалното обединение, а за такова, което ще направи силно управление."