Почетният председател на ДПС се отказа от номинациите, които получава от всички структури на партията за предстоящите на 4 април парламентарни избори. Защото няма нужда да се връща в политиката, защото е сатанизиран в годините, защото появата му може да даде импулс на движението, но дава такъв и на опонентите. 

Пресцентърът на ДПС публикува във фейсбук обръщението на почетния си водач към структурите. Ето го и него.

Приятели и съмишленици!

Преди всичко искам да изразя благодарността си към всички, които желаят поне виртуално да се върна в политиката.

Честно казано, номинацията на „А. Доган“ ме изненада, защото всички знаете, че вече девета година не се занимавам с политическа дейност. Но признавам, получих и кефлийско настроение за добре свършена работа, за което също ви благодаря.

ДПС се превърна в значима политическа формация. И вече три десетилетия почти всички новопръкнали се партии и коалиции задължително се позиционират и търсят политическа идентичност спрямо ценностната система на Движението.

Не е лошо да бъдеш управляващ параметър в геометрията на политическото пространство, но този политически статус си има и цена и тя трябва да се заплати.

Разбирам, че включването на „А. Доган“ в номинациите дава импулс за мобилизация, но същевременно с това допълнително „зарежда“ емоционалната мотивация на опонентите и противниците на ДПС, защото „образа на А. Доган“ целенасочено беше сатанизиран през целия период на прехода. И в този контекст върши работа и на свои, и на чужди.

От гледна точка на Съдбата, няма нужда „А. Доган“ да се връща в политиката. Най-значимото ми творение в живота е „Движението за права и свободи“, което Ви принадлежи във времето.

Ако искате да ме зарадвате покажете на света какво представлява ДПС на предстоящите парламентарни избори.

С обич и доверие,

Винаги Ваш: А.Д. !

Ахмед Доган излезе от реалната политика през 2013 г., когато се оттегли и от председателския пост в ДПС на драматична конференция, на която Октай Енимехмедов се качи на трибуната, опита да произведе изтрели срещу лидера, който говореше на трибуната с газов пистолет, но той засече. Нападателят бе бързо неутрализиран - първо от съпартийци на Доган, начело с настоящия лидер Мустафа Карадайъ, който беше на президиума. 

Тогава Доган посочи за свой наследник Лютви Местан. Той вече не е в партията, след като бе изгонен.

От 2013 г. насам Доган на всички избори получава най-много номинации, но винаги ги отказва.