Записалите се за ваксинация при личните лекари са около 10%. Това заяви пред бТВ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. Списъци с желаещи за ваксинация се изискват от лекарите до 15 февруари.

„Някои колеги правят списъци, други казват, че ги помнят, защото желаещите са много малко“, обясни Миндов.

Той настоя за намаляване на административната тежест на лекарите, които се ангажират с ваксинацията, както и за още по-ясни указания, особено за действие при странични реакции. Според него софийските лекари няма да имат проблеми с процеса на ваксинация, но може да има затруднения в провинцията, където е съсредоточено възрастното население.

„Много малко ваксини са поставени на хора над 65 възраст до този момент, а именно те са включени в четвъртата фаза. Много от практиките на лекарите в провинцията са отдалечени от болници и нямат лесен достъп до спешна помощ. Ако има проблеми, един специалист не е достатъчен, за да реагира и екипите по ваксинацията трябва да се състоят от поне двама души - лекар и медицинска сестра. Не е нормално лекарите да се превръщат в куриери на ваксини“, обясни Миндов.

И допълни, че когато вземат решение дали да се ваксинират, или да разчитат на това, че ще прекарат коронавируса, хората трябва да са наясно за последствията.

„Всеки трябва да мисли за своя живот и това, че с преболедуването проблемът не свършва. Голяма част от пациентите ще излязат с трайни увреждания“, предупреди Миндов, който предвижда значителна работа на ТЕЛК комисиите в следващите години.

Според него най-вероятно ще има и ограничения за пътуването на неваксинирани хора, които ще бъдат въведени от страни във и извън Европа.

„Не виждам свободното движение да остане“, прогнозира Миндов.

Според него ваксинирането и сертификатът за него може да се превърне в своеобразен паспорт.