Дали в бъдещ парламент „Демократична България“ би си партнирала с формации като тази около Мая Манолова или партията на Слави Трифонов зависи от позициите им за съдебната реформа, главния прокурор Иван Гешев и останалите приоритети - 12 на брой, обявени в края на декември. ДБ няма да участва в управление с мандат на ГЕРБ, БСП или ДПС.

Това стана ясно от думите на съпредседателя на обединението на „Да, България“, ДСБ и „Зелените“ Христо Иванов пред Нова тв.  

„За нас властта не е самоцел“, подчерта той.

Иванов съобщи, че ДБ ще обжалва решението на ЦИК, която не допусна опция броенето на бюлетините в секционните комисии да се излъчва онлайн. Става дума за отчитането на резултатите от вота след края на изборния ден. 

„Не търсим повод да оспорваме изборния резултат. Нашата цел е да проведем легитимни избори и цялото общество да има доверие в техния резултат. Прозрачността на отчитането на гласовете е ключов елемент в това, какъвто и да е резултатът“, каза Иванов.

И обясни, че няма никакви пречки броенето да се предава пряко - моментът на отчитането на бюлетините е момент, в който няма никакви пречки този процес да се излъчва пряко в интернет. „Нашата платформа предоставя технологичната възможност тези стриймове да бъдат събрани на едно място, така че наистина да се постигне прозрачност. Ще обжалваме решението на ЦИК, което фактически препятства тази възможност“, каза съпредседателят на коалицията, обяснявайки възможностите на платформата на „Демократична България“ - „Ти броиш“.

Според ЦИК и опонентите на видеонаблюдението в секциите след края на изборния ден проблемът е в това, че не може да се гарантира защита на личните данни на членовете на въпросните секционни избирателни комисии, ако те не желаят да бъдат снимани. Според Иванов обаче такъв казус не би следвало да има.

Той отбеляза, че по отношение на организацията на вота в чужбина на 4 април МВнР се опитва да си свърши работата и се надява това да продължи.

ДБ настояваше за дистанционно гласуване за българите зад граница, още преди година представи и законопроект за въвеждането на вот по пощата, но никоя от парламентарните партии не припозна идеите. Преди вота пък обяснението бе, че няма време за подобни мащабни промени в изборния процес, а и това би било в разрез с препоръката на Венецианската комисия, че изборното законодателство не бива да се изменя 6 месеца преди гласуване. 

„Въпросът не е колко гласове ще дойдат за нас от чужбина. Правим усилия да изпълним един голям национален приоритет. Навсякъде, където има и един български гражданин, е България. Това изисква българската държава да полага много сериозни усилия да ангажира в изборния процес всеки гражданин, който иска да може да гласува. Борим се за възможността всеки български гражданин да може да гласува за когото иска“, коментира още съпредседателят на „Демократична България“.

„Искаме да инвестираме в изборен процес, който може да рестартира българската демокрация и всички ние да имаме доверие в него“, каза още Иванов.