Пленарният ден на парламента днес започна с разгорещен спор между ГЕРБ и БСП. Той не бе по конкретна тема, а двете страни си размениха обвинения от различен характер.

В декларация от името на парламентарната група Маноил Манев (ГЕРБ) изтъкна, че в Чехия е бил задържан братът на депутата от БСП Георги Стоилов.

„Вчера стана ясно, че на 2 февруари 2021 г. в изпълнение на издадено от специализираната прокуратура искане за европейска заповед за арест в Чехия е бил задържан Илия Стоилов. Илия Стоилов е брат и съдружник на депутата от БСП Георги Стоилов, дарител на партията БСП по време на изборите 2017 г. През 2020 г. Стоилов беше осъден задочно на 7 години лишаване от свобода за това, че е ръководил организирана престъпна група“, заяви Манев.

Той изтъкна, че след изчезването на брат си Георги Стоилов обяснил, че Илия не се крие от правосъдието, а се лекува в чужбина.

„Днес става ясно, че това е лъжа. Още през 2017 г. от парламентарната трибуна групата на ГЕРБ призовахме БСП да се разграничи от своя депутат и да поиска оставката му. Вместо това получихме отговор, че всеки е невинен до доказване на противното. Днес Илия Стоилов е осъден и задържан. Каквото и решение да взема БСП оттук нататък - то ще бъде закъсняло“, заяви Манев.

Той припомни, че депутати от ГЕРБ само за съмнения са подавали оставки.

"Вие преподчетохте обратното - цялата ви партия да носи отговорност за Илия Стоилов. Времето е най-добрият съдник за едно или друго политическо решение. В края на настощия парламент ние имаме очи да застанем пред своите избиратели и с добрите неща, които сме направили, и с грешките, които сме направили. Вие предпочетохте да се занимавате с компромати и черен пиар, от тази позиция да се държите като непогрешими“, изтъкна още Маноил Манев.

И допълни, че нищо не е в състояние да накара БСП да признае, че е сбъркала, като го е номинирала и защитила.

„Това гарантира, че подобни грешки ще бъдат повтаряни и все повече ще се превръщат в начин на поведение на вашата партия. Затова и не е учудващо, че вашият лидер във Варна Борислав Гуцанов, който сам по себе си е достатъчно спорна фигура, е решил да номинира за член на РИК Николай Николаев Банев. Николай Банев е син на небезизвестния и сочен за олигарх, който носи същото име бизнесмен. Тази кандидатура идва да покаже, че нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили“, заяви още Манев.

И допълни, че Банев е бил спонсор на събиранията на Бузлуджа през първите 20 години след 1989 г., а днес е в ареста и очаква своята присъда.

„През това време небезизвестният Гуцанов предлага синът му да гарантира честността на предстоящите парламентарни избори. Вие имате право да взимате вашите вътрешнопартийни решения и ние нямаме никакво намерение да ви даваме съвети в една или друга посока. След подобни решения и след подобна партийна история, вие нямате никакво право да се държите като стожери на морала в политиката. Нямате право, защото не притежавате смелостта да се променяте и да осъзнавате грешките си“, заяви още Манев.

От БСП обвиниха ГЕРБ, че се придържа към най-добрите фашистки традиции и търси отговорност от роднините. Основното, за което обаче възразиха отляво, бе свързано с Бойко Борисов и с упорития му отказ да идва в парламента. Драгомир Стойнев напомни на парламентарната председателка Цвета Караянчева, че преди седмица е поискал премиерът да дойде в Народното събрание и да докладва за европриоритетите ни по време на германското председателство на ЕС и за тези по време на португалското председателство. Той изтъкна, че Борисов има такова задължение както по Конституция, така и според парламентарния правилник.

„Вие обещахте, че ще помолите министър-председателя тази седмица да дойде в зала и първо да отчете резултатите от приоритетните досиета, касаещи германското председателство, и новите приоритети, касаещи португалското председателство“, изтъкна Стойнев.

Караянчева обаче отговори, че вчера е имало гласуване на подобна точка и тя е била отхвърлена. И обясни, че залата е преценила, че това не е в дневния ред.

„Вчера направихме гласуване. Това гласуване показа, че вие нямате достатъчно гласове, с които да поканите премиера. Тук залата реши, че точката в момента не е на дневен ред. Не мога нищо да направя, г-н Стойнев, залата реши“, каза Караянчева.

От БСП изтъкнаха, че записаните в Конституцията и правилника задължения не подлежат на гласуване от парламента и просто трябва да се изпълняват.

Георги Свиленски припомни, че преди седмица Караянчева е казала, че ще проучи правилника и ще направи така, че министър-председателят да се яви.

„По този правилник министър-председателят е длъжен да дойде тук. Няма нужда парламентарната група на „Воля“, БСП, ГЕРБ, ДПС да гласуват той да дойде тук. Неговото задължение е той да бъде тук на 6 месеца и да каже какво прави правителството в предстоящите 6 месеца европредседателство. Колко време ви трябва на вас да прочетете правилника“, заяви Георги Свиленски.

Според него премиерът се страхува да дойде в пленарната зала.

Дебатът бе съпътстван с много нападки, взаимни обвинения от всякакъв характер и лични обяснения.