От 8 февруари в Александровска болница стартира нова безплатна програма за пациенти, които са преболедували COVID-19, но продължават да имат оплаквания. Все повече научни изследвания говорят за т.нар. хроничен COVID, както и за дългосрочни последици след прекарване на болестта.

Директорът на Александровска проф. Борис Богов обясни, че програмата ще е за хора, които са били диагностирани с коронавируса или които са минали през него и без тест, били са в болница, но и на домашно лечение. Първата фаза включва безплатни прегледи на пациентите. Вторият етап - при необходимост ще се правят допълнителни изследвания, които да установят евентуални изменения след болестта. Тук се включва и приемането в болница за лечение, което ще става с направление. Третият етап е възможност за рехабилитация в Специализираните болници по рехабилитация - Национален комплекс.

Прегледите ще стават след предварително записване на тел. 02/9230467, в кабинет на територията на Втори диагностичен блок на болницата. Пациентите ще бъдат преглеждани в зависимост от оплакванията им от кардиолози, невролози, нефролози, пулмолози, имунолози, психиатри, специалисти по образна диагностика и т. н., които ще са под ръководството на инфекционист с опит в борбата с коронавируса.

В третия етап ще има възможност за рехабилитация на пациенти. Те ще могат да се възстановяват в някоя от 13-те структури в цялата страна на Националния комплекс. Предвижда се 10-дневен престой, като процедурите и т.н. всеки ден са на стойност 85 лв., или общо 850 лв. Пациентите ще могат да имат достъп до тези болници или с издадено направление от личния лекар, или от специалист в доболничната помощ в съответната специалност, или с епикриза от болница. За първи път на този етап се планира и въвеждането на т.нар. телемедицина - състоянието на хората, които са на рехабилитация, ще се следи и ще има възможност за консултации със специалисти от Александровска болница. 2607 са общо леглата в болниците за рехабилитация.

На всеки от тези три етапа всичко трябва да е безплатно за пациентите.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е предишният директор на Александровска болница, обясни, че по тази програма се работи от поне два месеца. 

„Знаем за коронавируса повече, но продължаваме да не знаем много“, каза той и добави, че „тази пост COVID програма е, за да се подпомогне възстановяването на всички български граждани“, които са минали през болестта, но чувстват дефицит в някаква област на здравето си.

Предстои проектът да бъде разгледан и до края на февруари да утвърдим национална програма, добави министърът.

Той обясни, че ще има разговори с НЗОК да се създаде специална клинична пътека, която да е за рехабилитационните центрове, които поемат такива пациенти (в момента няма клинична пътека за рехабилитация на болни с белодробни заболявания). Другият вариант за финансиране, който се обмисля, е чрез специална национална програма.

Според проф. Богов точна статистика за пациентите, които след COVID имат някакви последващи усложнения, няма. Но според наблюденията на специалистите в болницата става дума за около 30 на сто от преболедувалите.

Перикардит, инсулт, тромбоза, хронична бъбречна болест, психиатрични усложнения - изброи той някои от наблюдаваните последици. 

„Усложненията са достатъчно сериозни, проблемът не е никак малък“, смятат специалистите.

Как помага телемедицината

От есента на 2020 г. в Александровска болница е започнало дистанционно проследяване на някои пациенти с COVID-19 - леки и средно тежки случаи, особено онези, които не са искали да се лекуват в болница, обясни доц. Добрин Василев, началник на клиниката по кардиология. На разположение лекарите са имали 31 системи за телемедицина. 

За съжаление, все повече виждаме пациенти с т.нар. хроничен COVID, с оплаквания, които продължават дълго време, посочи Василев. При по-продължителна нужда от наблюдение и проследяване на състоянието на такива болни отново телемедицината може да бъде полезна. Тя ще намери добра приложимост и при рехабилитацията на пациенти, добави той. Затова има осигурени 15 системи.