28 на сто от българите биха се ваксинирали срещу COVID-19, а 43% - са против. Липсата на сигурност, че ваксината (която и да е тя) е безопасна и опасенията от странични ефекти са сред основните причини за нежеланието на хората да се имунизират. Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин.

Това са някои от изводите от национално представително изследване на "Тренд", което е проведено между 12 и 19 януари, сред 1008 души.

От "Тренд" изчисляват, че 28 на сто (заявилите, че искат да се ваксинират) е равно на милион и половина българи. 43 на сто отхвърлят възможността да се имунизират. Значим е делът и на онези, които се колебаят - 29 на сто.

Ако се следват тези данни, би се оказало, че вълнението около доставките на ваксини, е излишно, защото заявените предварително дози едва ли не ще останат.

Сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок, посочват от агенцията.

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация (9%) също се явява като причина за отказ от подобно действие.

Сред другите изтъквани причини са, че ваксините са произведени в твърде кратък срок, могат да заразят и т. н.

Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу COVID-19 стоят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. 38 на сто обаче са на противоположното мнение.

Всеки пети (22%) одобрява идеята, хората, които нямат ваксина да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) са против.

Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин. За над половината от анкетираните, или 51%, този факт е без значение.

Медиите остават основният канал за информиране за ваксините срещу COVID-19 (за 65% от участниците в изследаването). Следват разговорите с близки и познати (38%) и социалните мрежи (28%). 27 на сто казват, че получават информация от лекарите. Всеки десети не търси да научи повече за ваксините.