Парламентът ще може да заседава и без кворум по време на парламентарния контрол. Кворумът ще бъде задължителен за разисквания и гласуване на нормативни актове.

Това решиха депутатите с приемането на текстове на новия парламентарен правилник. 86 бяха "за", 42 "против" и 10 се въздържаха. Текстът бе подкрепен от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. От последните три партии имаше отделни депутати, които гласуваха "против" и "въздържал се".

"С предложението да се осъществява парламентарен контрол без кворум ще бъде узаконено отсъствието на депутати в петъчния ден. БСП няма да подкрепи този текст". Това каза Мая Манолова (БСП). И добави: "Трябва ли това поведение да бъде поощрявано с парламентарния правилник? Присъствието на народните представители на парламентарни заседания е тяхно задължение, каквото е и на обикновените граждани да ходят на работа. Важен е знакът, който даваме към хората при гласуването на този текст”.

"Трябва да се стремим да не предлагаме текстове, които да улеснят заседанията без кворум". Това заяви пък Четин Казак (ДПС). "Трябва да не злоупотребяваме с правото си да искаме поименна проверка и да проваляме заседания и да не предлагаме подобни текстове, които да улеснят заседанията без кворум”, допълни той.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) заяви, че аргументите в подкрепа на този текст идват от четвъртата поправка на Конституцията от 2007 г., която е била подкрепена от "Коалиция за България" (сега "БСП лява България"), включително от Мая Манолова.

"Мотивите тогава са, че не е необходимо по време на цялото заседание да има 121 народни представители", поясни Атанасова.

Парламентът не прие предложение на лидера на НФСБ Валери Симеонов всяко пленарно заседание да започва с изслушване на химна.