Анна Ангелова ще води "Библиотеката" по БНТ 1. От днес, 1 февруари 2021 г.  предаването „Библиотеката“ ще е с изцяло нов облик, съобщават от телевизията.

„Вярвам, че сега се чете повече и че всеки читател се превръща в съавтор чрез своята гледна точка и въображение. Ето защо „Библиотеката“ става  споделено пространство за книги, хора и идеи. Надявам се да привлечем и нова аудитория.

Ще се стремим към добрия вкус, качествената журналистика, смислените разговори и актуалното съдържание.

Ще заложим не само на нови заглавия и премиери, но и на разговори за събития, проблеми, инициативи и тенденции от сектора.

Ще търсим  литературата навсякъде – в и отвъд книгите,“ казва Ангелова.

В обновеното предаване ще се обособят отделни сегменти като: „Музикална библиотека“, „Кино библиотека“ и др. В рубриката „Литература без граници“ ще бъдат представяни интервюта с чуждестранни автори и ще се търси тяхната гледна точка към света днес.

Биографиите и автобиографиите, както и изданията за пътешественици са сред най-търсените през последните години, затова  „Библиотеката“ ще отдели време и за тях. Анна Ангелова обещава да надникне и в библиотеките на известни личности, за да разбере какво четат те и кои са книгите, които са им повлияли и са ги променили, пише още в съобщението на БНТ.

„Няма да пропуснем детската литература и света на илюстрациите, но ще добавим и акцент върху електронните и аудиокнигите. Нашата мисия е да отключим сетивата на повече хора към литературата, защото човек е това, което чете, слуша и гледа. Важно е да бъдем в крак с времето“,  допълва намеренията си новата водеща.