Хиляди жители на американския щат Ню Йорк останаха в капан в домовете или в колите си по магистралите си заради огромната снежна покривка, предаде телевизия Ей Би Си.

В някои къщи хората са буквално затрупани от сняг. Огромни снежни стени не им позволяват да напуснат домовете си.

Снежна стена е запечатала кучето в стаята.

7 души загинаха от силните валежи в района. Властите предупредиха, че по-лошото и по-тежкото тепърва предстои.

Бедствието е причинено от явление, известно като езерен ефект. Той се получава, когато студен въздух преминава над относително топлите води на Великите езера, намиращи се на границата между САЩ и Канада. След като въздухът се насити с топлина и влага от повърхността на езерата, се образуват силни снежни бури. На места снегът достига 1,50 метра.

В някои части от окръг Ери снеговалежите през последните три дни се равняват на тригодишната норма, каза представител на местната администрация.

Състезателките от женския студентски отбор по баскетбол "Пърпъл Ийгълс" ("Пурпурните орли") на университета в град Ниагара бяха спасени, след като прекараха повече от 24 часа в автобус, попаднал в снежен капан на магистрала. Снегът там бе толкова обилен, че в него заседнаха и притеклите се на помощ снегорини.

Баскетболистките държат плакат с призив хората да се молят за спасяването им.

Момичетата започнали да привършват запасите от храна и вода. Местните спасителни служби обаче успели да им хвърлят пакети с напитки и чипсове. Преди това баскетболистките топили сняг, за да имат вода за пиене.

Спортистките се смеят след щастливия край.