Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) безпардонно избра Таня Райковска за временен шеф на Върховния касационен съд. С 14 гласа “за” ВСС взе поредно си спорно от законова гледна точка решение, но успя да спечели предимство за своя фаворит за постоянен шеф на ВКС, съобщи "Медиапул". 

Вече е почти сигурно, че на 19 януари Райковска отново ще се изправи срещу Павлина Панова за ключовата позиция. Техният сблъсък в края на септември не доведе до успешен избор.

Изборът за шеф на ВКС се наблюдава изкъсо от Европейската комисия, но Висшият съдебен съвет прави всичко по силите си докладът за България да бъде силно негативен. Проблемът с назначението на Райковска е предизвикан от тежкия сблъсък с разпоредбите на Закона за съдебна власт. Според закона по-старшият заместник-председател е Красимир Влахов, който трябваше да бъде избран за временен шеф. За него обаче гласуваха само седем членове на съвета.

Изборът на мнозинството предизвиква още по-тежък морален проблем. Вече е почти сигурно, че Таня Райковска отново ще бъде издигната за постоянен шеф на съда. Лансирането й за временен шеф слага всички механизми за вътрешен контрол върху съдиите в ръцете на единия кандидат. Това ще осуети всякакъв опит на част от върховните съдии да застанат зад кандидатурата на нейния конкурент Павлина Панова, която има подкрепата на малцинството в съвета.

По време на дебата за назначението на Райковска за временен шеф,  мнозинството в съвета напълно умишлено пропусна моралния аргумент срещу нея – нечестното предимство пред Панова. Главният прокурор Сотир Цацаров също се е обявявал срещу подобни практики, но сега не се обади.

Полугласно се твърди, че Райковска е кандидатът на лобито около Цацаров.