ГЕРБ може и да е първа политическа сила - и на поредица от избори, и според социолозите към днешна дата. Само че досега никога не е имала пълно мнозинство. Няма изгледи това да се промени и в новия парламент. Това изправя Бойко Борисов пред предизвикателство - дали да не създаде още преди изборите на 4 април коалиция от партии. Така би събрал под знамето на ГЕРБ предвидими и контролируеми политически партньори, с които да опита да запази властта в свои ръце.

Както виждаме през последните няколко мандата – властта има нужда не само от гъвкави умения за създаване на стабилно мнозинство, включително и чрез политически патерици, но и умения в задкулисните игри из кулоарите на Народното събрание.

Каквито и комбинации да прави опозицията, колкото и да се тънят сметките – да се събира „олио с вода“ в коалиции и алианси на „отвращението“, трудно ще се измъкне от ръцете на Борисов изборната победа. Участието на ГЕРБ във властта, контролът върху публични средства, администрация и силови структури дават изключителни предимства.

„Защото изборите в България са като олимпийски игри, в които едните се състезават допингирани и свръхекипирани, а другите са по гуменки или направо боси“, каза преди години в интервю Татяна Дончева.

И независимо че социологията скъсява в рамките на „стохастичната грешка“ дистанцията между ГЕРБ и БСП, партията на Борисов тръгва от висок старт в изборната надпревара.   

Очакванията за „шарен“, „нестабилен“ парламент, в който ще трябва да си добруват и кротуват несъвместими политически играчи, изправя Бойко Борисов пред още една дилема, ако държи да остане в управлението.    

Ако има нов кабинет след 4 април, то той би бил съставен с много компромиси и зависимости, задкулисни интереси на „плаващите мнозинства“. Отсега се наблюдават неуспешни опити за общи действия под мотото „мутри вън“. И Отровното трио опита, и Мая Манолова, и Корнелия Нинова, която много искаше да бъде Жана д‘Арк, но Слави Трифонов я приземи до „котарака Леополд“.

Виждайки какво става на тепиха, е много вероятно „старейшините“ в ГЕРБ вече да кроят планове за отговор - широка коалиция още преди вота. Нещо като „задругата на Борисов“, с която да се изправи срещу всички останали, отправили взор към неговия пост. Лидерът на ГЕРБ няма и да се опитва да излиза от ролята на „добрия юнак“, обединителя, смирения и отстъпчивия. А хорът зад него ще сочи с пръст обвинително президента и тези, които го подкрепят, като „разединители на нацията“.

Много скоро може да се чуе „бойният рог“ с призив за защита на успехите на правителството „под знамената на ГЕРБ“. Подобен ход донякъде може да компенсира и загубите, които би претърпяла ГЕРБ от действията на Цветан Цветанов и новата му партия. Много е вероятно СДС да е първата, чиито представители ще сгърнат коляно пред Борисов, дори няма да дочакат формална покана. Борисов отдавна взе на концесия "дясното", а и "сините" имат свой евродепутат, излъчен от коалицията им с ГЕРБ през май 2019 г. 

Ситуацията при сегашните коалиционни партньори - „Обединени патриоти“, издава колебания и възможен разкол. Според моментната "снимка" на обществените нагласи ОП заедно е "на ръба" на следващото Народно събрание, но съставните му части поотделно са доста под ръба.

ВМРО засега изглежда да отбива поканата на НФСБ да подновят своята клетва. А предвид  това, че лидерът на НФСБ е известен политически скандалджия и покрай него и Красимир Каракачанов нахлупваше „синята каска“, а и се отваряше работа на Борисов в този мандат, не е сигурно дали партията му ще намери място в евентуална бъдеща „задруга на ГЕРБ".

Последните години патриотарщината в политиката стана нова силна мода, партията на Волен Сидеров е в своя залез, ВМРО и НФСБ носят негативите на управлението и това отваря ниша за нови формации. ГЕРБ ще се опитва хем да държи „европейския вектор“, хем и да защитава наплашените българи от либералната интифада. Затова вероятно би било добре да имаш и воеводи сред своите редици, макар и да мятат пиратки от прозорците на партийната си централа. 

Всичко останало преди изборите е въпрос и на политическа тактика. И намиране на отговор на въпроса дали "задруга" ще е по-нужна преди или след вота. И в какъв формат следва да е тя. А и кой какво може да получи в замяна.