Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Похвално е упорството, с което управляващите в България и лицата, оторизирани да управляват пандемията от COVID-19, повтарят как ваксинацията върви по план. Единственият проблем бил, че има забавяне на доставките - препятствие, което стои и пред останалите държави, не само пред България.

Защо България е толкова бавна?

Всъщност властта не лъже. Ваксинацията наистина върви по план - по техния Национален план, в който няма поставени срокове. Преди броени дни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обясни липсата на ваксини с аргумента, че доставките били неравномерни. Странно как тогава останалите държави изпълняват целите си съобразно сроковете в плана си, само България не успява. Към 24 януари данните показват, че за последното денонощие са били ваксинирани 18 души, с което общият брой на имунизираните е стигнал 26 119. От тях 4610 са получили по две дози.

Добре или зле се справят отговорниците за пандемията в България? Най-добрият отговор са данните за хода на ваксинацията в останалите европейски държави - и то не от Стара Европа, а от тези, които са най-близо до нас, съседите ни на Балканите. Така преценката доколко ефективна е българската организация се взема на база видими резултати.

Ваксинацията срещу COVID-19 започна на 27 декември 2020 г. както в България, така и в много европейски държави, в т. ч. и балканските. В Хърватия, чието население е около 4,08 милиона души, ваксинираните вече надхвърлят 50 000, като една десета от тях живеят в районите, които бяха разтърсени от силното земетресение в края на декември.

Когато на 8 януари Гърция обяви, че планира да увеличи броя на ваксинираните за ден от 5000 на 8000, в страната вече бяха имунизирани 35 000 души. Населението на Гърция е малко по-голямо от това на България - около 11 милиона души.

Само за един ден - на 5 януари, в Румъния бяха ваксинирани 11 912 желаещи. Румънските власти планират да ваксинират по 20 000 души на ден - като в първата фаза ваксинират медиците, но и работещите в социални домове, какъвто е и планът на България. Целта на Румъния е да приключи с този етап до края на януари. Впрочем дори и в Литва, където населението е не повече от 2,8 милиона, ваксинираните към момента 66 144 са над два пъти повече от имунизираните в България.

За оптимизма и целите

Целта на Гърция е до края на януари да са имунизирани 85 000 души, а до края на март - 2 милиона. В България целите не са така оптимистични. Няма да сгрешим, ако кажем, че цели в действителност няма. Дори за крайния срок на процеса има разминавания в… оптимизма. На 22 януари здравният министър съобщи на депутатите, че до края на годината ще бъдат ваксинирани 2 милиона българи. Два дни по-късно по БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви, че "оптимистичният вариант е да имаме около 1,5-2 милиона ваксинирани до края на август". 

През миналата седмица проф. Костадин Ангелов обеща "скоро" да стане ясно къде и в кои кабинети ще се извършва имунизацията. За сравнение: в съседна Румъния вече знаят, че вторият етап на ваксинацията ще се осъществи в 930 центъра, като ще останат отворени и някои от онези 376, работещи в първа фаза. 

Проблемът с неритмичните доставки на ваксините не засяга само България. Но неспособността за координирани действия, ясно разпределение на труд и отговорности и липсата на ефективен мениджмънт изглежда, че са български синдром. 

"Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и призната от регулацията в Европа. Разбира се, в това число и руска, и китайска", съобщи проф. Кантарджиев. Досега това е направила само Унгария, която единствена в ЕС одобри руската ваксина "Спутник V", а предстои да разреши и китайската на Sinopharm. Сега разбираме, че България може да се окаже втората след Унгария. Но ако наистина българските власти смятат да го направят, какво пречи да се реализира и сега? Има становище на Европейската комисия, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън границите си, ако не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. В условията на пандемия да не се окажат и ваксините геополитика - като газа и петрола?

Едва 353 ваксинирани на 100 000 души

На срещата на Европейския съвет миналия петък, провела се онлайн, премиерът Бойко Борисов уверил, че в България ваксинацията върви по "най-разумния и балансиран правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани ще получат и втората доза". Но статистиката може да разобличи всеки, бил той и Борисов. Всекидневно актуализираната база данни на Еuronews показва как върви ваксинацията в Европа. Със своите 353 ваксинирани на 100 000 население нали се сещате коя държава е на последно място в ЕС и дори и след Сърбия...

"Дойче веле"

Коментари

защо сме последни в ЕС?

- Щото вторите дози за всеки ваксиниран стоят в хладилника. А други, използвали всички дози за първа ваксина, сега плачат що се нарушават доставките. Аре.

интереснооо

Тя Малчева,нали трябва да оплюе с нещо управляващите.Няма как да каже че онези държави,които са използвали всичките си ваксини,за първа доза,сега се чудят как да покрият втората,защото доставките закъсаха!

Ето отговори за г-жа Малчева.

https://tribune.bg/bg/obshtestvo/d-r-branzalov-za-merkite-otlichnitsi-sme-v-evropa/
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

??????

Как защо? Ами зарадиа неук здравеОПАСЕН УЖ министър. Преди ТРИ дни се кълнеше и заричаше, че до края на АВГУСТ тази година ще имаме 2 МИЛИОНА ВАКСИНИРАНИ.. Пък сега - зависело от доставките... Що тогава той не се чудеше - С ваксината на Астра Зенека - Майделова за България, с 60% ефективност, с 40% от 4,5 милиона ваксини, с по две дози за човек.. КАК ЩЕ ГИ НАПРАВИМ ТЕЗИ ДВА МИЛИОНА ваксинирани.. Ами то и преди три дни за 540 хиляди ваксинирани излизаше сметката.. Ако ще и 40% от 4,5 милиона ваксини утре кацнат на аиропорта ни.. Виж - БОЦнатите УЖ с ваксина - да те щяха да бъдат повече.. Колкото ги обещава ботоксчето.. Ми то това е задачка за ТРЕТОКЛАСНИК, бе министре.. Не за ТРЕТОКУРСНИК на изпит по социална медицина.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

И отговорът е.......?

И отговорът е.......? Посерко Плашорков!
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

По Дойче веле нещо нормално пускат ли? Всички боклуци там публикуват.

браво

Платените драскачи на Прокопи и кликата му,които са спонсорирани от Сорос,завладели са Дойче Веле,БНР и други медии,Съюза на съдиите в България,БХК и т.н,и т.н.!
Десебар Бойкикев's picture
Десебар Бойкикев
Десебарка

Още един повод за радост бе, Милчева!

Умнокрасивите мисирки получавате оргазъм само ако се каже, че България е най бедната, най-корумпираната, с най-много хора умиращи хора страна, която е последна по свобода на словото и тути кванти мантри на подопашието. Оргазъм по друг начин - йок. Живи да ви оплаче човек
Чичо Форий

Първи сме!

По брой русофилски партии! Първи сме по брой сдружения и землячески организации на руските граждани живеещи в България!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.