Крадците се адаптират към коронакризата - прехвърлят се от недвижимото към движимото имущество.

Това се казва в материал на БНТ, откъдето отчитат, че коронавирусът е намалил домовите кражби, защото хората са постоянно вкъщи. Но от полицията предупреждават, че се увеличават кражбите на части и вещи от автомобили в София.

Българските автокрадци се нареждат на челно място в Европа по възможности, изпълнение и бързина, казва се още в материала.

У нас се задигат предимно германски и японски коли, а данните на МВР за 2020-а показват спад при средния клас и увеличение с около 5 процента при новите луксозни автомобили.

Телевизията показа Люба Пранчова, която е паркирала автомобила си в локала на бул. "Цариградско шосе" и разбира от преминаващ полицейски патрул, че колата е разбита. Единственото задигнато в случая е било радиото.

Оказва се обаче, че в района често разбиват коли, а за зачестилите случаи живеещите споделят във фейсбук група на квартала.

"Поне 5-6 души писаха наскоро, че им се е случило. Лаптопи, ако някой си остави - телефон. Някой беше написал, че са му откраднали стотинки от автомобила", казва Люба Пранчова.

Освен вещи зачестяват и кражбите на катализатори от колите. Както е известно, устройството превръща някои от отровните отделяни вещества от двигателя в по-безвредни компоненти, но за целта съдъжа благородни метали. Цената втора ръка може да достигне 300 лв.

Цените на вложените вътре платина, паладий и родий обаче нараства лавинообразно.

По принцип миналата година от СДВР отчитат спад при кражбата на коли с около 15 процента. Иначе казано - всеки ден по двама шофьори в София остават без колите си. Крадците се насочват предимно към среден клас автомобили, но се оказва, че новите защити и технологии не са проблем за българските групи.

Средният клас автомобили се разглобяват за части, най-често в околностите на София. При новите и по-луксозни коли кражбата се планира предварително и се извършва по поръчка. Използват се технологии, с които се прихваща сигналът от ключа на колата.

"Те са две устройства. Предава сигнала на човека, който е до автомобила с друго устройство и по този начин самият автомобил разпознава, че все едно оригиналният ключ е до него и отключва и запалва автомобила. Един автомобил с такова устройство може да се открадне буквално за секунди - по-малко от 10 секунди", каза Христо Трендафилов от СДВР.

Следите се заличават бързо, тъй като документите за регистрация са подготвени предварително - използва се и кола двойник.

"Идентификационният номер се заличава след кражбата и на негово място се напасва номерът на тази регистрация, която е най-често "тоталка" (100% повреден автомобил, б.р.). Автомобил, който е внесен от чужбина в България. С тези документи и интервенция в рамата този автомобил се регистрира в КАТ", каза Христо Трендафилов от СДВР.

Луксозната кола двойник обикновено се продава на половин цена. Комплектът фалшифицирани документи на черно струва около 2000 лв., предупреждават от СДВР.

През 2020 от МВР са разбили няколко депа в района на София, където се разкомплектоват автомобили и се правят двойници.