Днес в Германия започва конгресът на управляващия Християндемократически съюз, на който трябва да бъде избран наследник на Ангела Меркел. Канцлерката се отказа от председателския пост в партията си през 2018 година, за да отвори път на нови политици. Тя самата планира да излезе от политиката след изборите за парламент през септември.

Трима са кандидатите, между които днес и утре членовете на ХДС ще избират. Кой от тях ще оглави партията и ще има шанс да бъде посочен за кандидат за канцлер на консерваторите, ще стане ясно утре.

Конгресът се наблюдава с голям интерес не само заради политическото си значение, а и защото за първи път ще се проведат избори онлайн.

За председателското място се състезават старият съперник на Меркел, икономическият експерт и представител на по-консервативтното крило в партията Фридрих Мерц, премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия и поддръжник на политиката на Меркел Армин Лашет и бившият министър на околната среда Норберт Рьотген.

Тримата ще представят програмите си пред камерите в телевизионно студио в Берлин, докато участниците в конгреса – по традиция 1001 избиратели, ще гледат представянето им у дома си на компютъра. Прогноза кой ще спечели изборите е трудно да се направи, смята се, че ще има балотаж, тъй като никой няма да прескочи бариерата от 50%, за да бъде избран още при първото гласуване.

Днес пред партията ще говорят канцлерката Ангела Меркел, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, сегашната председателка на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, както и генералният секретар на партията Паул Цимяк.

Гласуването ще започне утре в 9,30 часа и чак след него ще стане ясно кой ще поведе консерваторите след ерата Меркел.

Кои са кандидатите?

След 21 години управление от жена ХДС този път ще има за председател мъж. И тримата кандидати са католици, женени, с по три деца. И тримата имат юридическо образование. И тримата вече заявиха, че ако спечелят председателския пост, ще се борят и за канцлерския.

Пръв още говори Лашет, после Мерц, а накрая Рьотген – по азбучен ред.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет е смятан за човека на Меркел.

Той е неин поддръжник и приемник на политиката й. Лашет смята, че Германия може отново да бъде управлявана от ХДС, но този път в коалиция с либералите. В програмата му е залегнало връщане към така наречената черна нула в бюджета, тоест изчистване на задълженията. Задача, която след огромните разходи заради кризата с коронавируса е много трудна. Образованието излиза като приоритет в политиката му заради щетите, което понася в момента от мерките. Екологията е важна, както и преминаването към възобновяаеми източници, но „имаме нужда от ток и когато не грее слънце и не духа вятър“, казва той. Защитник е на проекта „Северен поток-2“.

Фридрих Мерц е човекът на големия бизнес.

Зад него стоят и икономическите крила в партията. Противник е на вдигането на данъците и също смята, че от 2022 година трябва да се сложи спирачка на задлъжняването. Мерц работеше като лобист за международната инвестиционна компания „Блекрок“. Това и силно консервативните му възгледи в сравнение с Меркел поляризират партията. Той вече веднъж се кандидатира за този пост, но загуби с малко от Анегрет Крамб Каренбауер. Сега лобира за себе си с много по-мек тон и преоткри екологията и темите за младите. Настоява Германия да постигне климатичните си цели на всяка цена, противник е на „Северен поток-2“ и настоява за равни шансове и добро заплащане и на младите хора, които правят професионална квалификация без университетско образование.

Норберт Рьотген е изненадващият кандидат.

Той е председател на външнополитическата комисия в Бундестага и е най-големият специалист от тримата кандидати по международните въпроси. Няма обаче много ясен профил по икономическите и вътрешнополитическите теми. Екологията  и опазването на климата са сред най-важните теми за него и с това печели предимно младата аудитория. Той се смята за алтернатива на либералния Лашет и консервативния Мерц. „Нямам лагер, аз съм за всички“, обяви той. Преди дни обаче заяви, че ако спечели поста и се кандидатира за канцлер, няма да се стреми към коалиция с либералната Свободна демократическа партия, с което си навлече остри критики.