С неохота трябва да призная, че това от заглавието е популярна шега, не съм го аз измислил.

Но след вчерашния ден и репортажите за село Мадан, община Бойчиновци, област Михайловг... пардон – Монтана (всеки път се подвеждам по това, че нищо не е мръднало), наистина имаме нужда от намеса свише!

В бедния като църковна мишка Северозапад* някой монтира един след друг 14 чисто нови знака Б3 „Път с предимство“ - поне да удариш капата òземи: ма'аму стара, ведъж се живее, направи го с предимство!

Епично – като цялата символика на Северозапада, те водят право към гробищата. А хумористично – какъвто обикновено е гърбът на същата монета – там дори кръстовище няма. На което да си реализираш предимството.

Дреболия ли е това?

Не. Тъжната истина стърчи неумолимо и видимо с всеки един от прътовете към гробищата на бедното село Мадан. И тя е, че тези, които ни щавят, крадат, бръснат или казано по новому - „усвояват“, толкова са се ояли, самозабравили, онагляли, че изобщо, ама избщо не им дреме (вариант Б е някой психопат да е обрал склада на "Пътна сигнализация", и то за да го монтира в с. Мадан - б.а.)

Знаят, че няма кой да ги накаже – нищо че Гешев, докато се снима с баби с по половин открадната пенсия, твърди точно обратното. Възмездието някак си остава винаги само за „другите“.

И не – това не е обикновно черногледство, не е дори и политически текст. Защото крадливата пасмина, която ни управлява (един доскорошен неин изявен деятел я кръсти „хунта“) ни с Бога, ни с прилика, няма цвят и партийно име. Няма централа, адрес и организационен секретар – поне да му се оплачеш или да го уволниш.

Напролет ще има пак "Пунтамара", ще си отидат (евентуално) едните, ще дойдат (ужким) други... След достатъчно години повтаряне на „още от същото“ почти на всяка важна позиция Те са си монтирали не нужния за работата човек, а най-крадливия - тъп, некомпетентен и нагъл. Невиждащ неща като разпадащите се за 2 седмици пътни съоръжения, но пък винаги готов да се стовари поръчково върху някой „отворко“ с фирма за детски играчки, или някоя професорка, на която много ѝ знае устата за начина на разпределение на лекарствата в държавата.

Защо? Защото го може... И защото няма кой да го накаже.

Може и друго да стане в конкретния случай - не знам. Но все си мисля, че и този с 14-те знака утре най-много да ги пренесе  в друго село. И да продължи да печели обществени поръчки.

В този смисъл: Боже, дай ни знак наистина - докога ще сме на това дередже и как евентуално да се измъкнем от него? Със или без предимство...

---

* Припомням, че това е същият регион, където един селски кмет получи обвинение, че е предал селската спирка на "Вторични суровини", а с парите платил на местната духова музика - б.а.