Правителството го "удари на молба" и търсене на "човещина" от Еврокомисията за изплащане на вече фактурирани европроекти.

Или поне това обяви днес преди началото на правителственото заседание премиетът Бойко Борисов. По стара традиция, която той въведе през първия си мандат, Борисов говори пред оператори и фоторепортери, които снимат протоколни кадри от началото на заседанията, но не и пред журналисти, които могат да му задават въпроси.

Така пред камери и обективи Борисов каза, че е изпратил 5-6 министри в Брюксел за прошението.

"Брюксел работи по правила, но ще го ударим на молба, е точната дума. Няма заплати за културата, бюджетът е на нула, няма заплати за МВР. Ако проявят непроявявана досега топлина и човещина към България, дано успеят", заяви Борисов.

Всъщност, пратени в евростолицата са петима министри, двама от които и вицепремиери - Меглена Кунева и Томислав Дончев и Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Ивелина Василева. Те са титуляри съответно в ресорите европейска политика, еврофондове, регионално развитие, транспорт и околна среда.

Междувременно социалният вицепремиер и министър Ивайло Калфин коментира, че ЕК има недостиг от 30 млрд. евро за разплащане по фондовете.

Очаквайте подробности