От ДПС са съгласни с необходимостта от актуализация на бюджета, но не и с параметрите ѝ. Това заяви пред БНТ депутатът от движението Йордан Цонев. По думите му изоставането в приходите е главоломно и служебното правителство не е трябвало да прави разходи, извън предвидените. Депутатът коментира, че когато приходите не са изпълнени се свиват разходите, а сегашният бюджет не предлага това.

По случая с КТБ Цонев заяви, че позицията на ДПС е много последователна и е изразена от лидера Лютви Местан. От движението настояват за разследване, виновните да бъдат наказани и всеки да поеме политическата отговорност съобразно фактите.

"ДПС настоява от 2000 г., когато е създадена банката, насам всичко да бъде разследвано - как са харчени парите, къде са отишли, което може да се върне - да се върне. Искаме всичко по казуса да стане ясно на обществото. За да не се повтори случаят КТБ, който е с ужасяващи последици, трябва да има разследване. Освен политическа отговорност, прокуратурата и съдебната система трябва да си свършат работата и да има понесена наказателна отговорност", подчерта Цонев.

Според депутата от ДПС управителят на БНБ Иван Искров не е жертва. По думите му разследването трябва да установи дали на регулатора не са давани фалшиви данни, защото има много фалшиви неща в тази банка.

"Може би регулаторът не си е свършил работата, може би политиците имат вина, както и други институции, които не са си свършили работата", коментира той.  

Цонев беше категоричен, че  никога не е имал влог в КТБ. Той подчерта, че няма фаворит сред тримата, спрягани за потенциални заместници на Иван Искров - Стоян Мавродиев, Валери Димитров и Калин Христов. По думите му ДПС ще подкрепи предложената от управляващите кандидатура, ако тя е професионална. На въпрос ще подкрепи ли оставката на Искров, той уточни, че това е въпрос на решение на гуверньора.

"Той трябва да реши дали да подаде оставка, ако е решил - значи трябва да я подаде. Никой няма право да му я иска, според законодателството", поясни Цонев.

Коментатър му за евентуалното оттегляне на подкрепата на Патриотичния фронт към правителството беше, че това са "димни завеси". Според него ПФ никога няма да оттегли подкрепата си. Цонев подчерта, че ДПС няма да застане зад този кабинет, докато в него има формации като ПФ.

"Нашата подкрепа никой не я иска", заключи той.