Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Свойството на коронавируса да мутира при отслабен имунитет може да доведе до появата на десетки нови мутации на вируса в един организъм, които не увеличават риска от смърт за пациента, но могат да бъдат по-заразни или устойчиви на терапия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Това заяви Алберт Ризванов, директор на Научно-клиничния център за прецизна и регенеративна медицина на федералния университет в Казан.

Известен е случаят с руска пациентка със злокачествен лимфом, която дълго боледувала от COVID-19. В тялото й са открити 18 варианта на вируса.

Ризванов отбеляза, че мутациите в тялото на гостоприемника са норма за всички вируси. Този процес възниква поради несъвършенството на неговия генетичен апарат - по време на самовъзпроизвеждането вирусът допуска грешки, в резултат на което генетичният код на неговите копия се променя леко.

"Ако вирусът е в тялото продължително, се извършва един вид селекция - подбират се варианти, които са по-добре адаптирани да останат в човешкото тяло. Но в същото време, като правило, смъртностността му постепенно намалява, но заразността и устойчивостта към терапията могат да се увеличат, тъй като целта на вирусите е да се увеличи скоростта на разпространение, с която приемникът остава жив.

По този начин у всеки човек можете да намерите стотици различни мутации на различни вируси, включително коронавирус", каза ученият, който оглавява научната група, разработваща системи за тестове и коронавирусни ваксини.

Той също така отбеляза, че хората с рак и други хронични заболявания са в рисковата група за разпространение на вируса SARS-CoV-2, тъй като имунната система на тези пациенти е отслабена. Те боледуват по-дълго и могат да станат източници на нови мутации на коронавируса.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.