В цялата страна няма нито един бедстващ човек, всички язовири са под контрол, включително със съдействие на собствениците, около 100 селища са без ток, но до утре захранването ще бъде възстаноено. 

Това съобщиха в 19:00 часа на брифинг от извънредния щаб, който е сфомиран в сградата на МВР заради ситуацията с наводненията и обилните валежи. Той включва вътрешния министър Христо Терзийски, икономическия Лъчезар Борисов, на транспорта - Росен Желязков, на енергетиката - Теменужка Петкова, плюс столичната кметица Йорданка Фандъкова, шефа на "Пожарна и аварийна безопасност" Николай Николов, метеоролози и др.

Най-подробен очаквано бе Николай Николов, който разкри, че след като днес квартал в Трън е бил откъснат от р. Ерма, кризата е преодоляна.

По негова оценка всички язовири на територията на страната са под контрол, 3 или 4 преливат през преливниците, но това е контролирано.

"Няма язовир, който непосредствено да застрашава живота и здравето на хората. Изключение е язовирът над Костинброд, на който само преди час е започнало възстановяване на преливника", заяви огнеборец № 1.

Строят се диги, каза още той.

Вътрешният министър Христо Терзийски заяви, че полиция е изпратена във всички инфарктни точки и, ако е небходимо, ще се извеждат хора от застрашени райони.

"В момента получаваме информация, че има заливане на пътища в София-област и между Перник и Радомир", допълни той.

И обяви, че по искане на МОСВ и Министерството на енергетиката всички стопани на водни съоръжения в цялата страна "са на разположение на хората".

"Няма бедстващи хора", каза още вътрешният министър.

Лошото е, че синоптичната прогноза предвижда до 3 дни рязко застудяване, т.е. ще се навлезе в друга фаза – сняг и лед. 

"Вероятно отново ще имаме проблем с различни по вид съоръжения", прогнозира той.

Утре от запад започват да спират валежите, в сряда ще спрат навсякъде. Но в събота и неделя температурите ще са вероятно най-ниски.

Теменужка Петкова обяви на свой ред, че Видин, Враца, Монтана и София (област) са най-силно пострадали от аварии на електропреносната мрежа, но екипи на ЧЕЗ работят на място.

Единствено в Монтана има подстанция, която е със сериозен проблем.

"В рамките на утрешния ден ще бъде възстановено нормалното захранване - обеща министърката, но допълни. - Има много обледени електропроводи и скъсани в резултат на това."

Към момента 100 населени места са без ел. енергия, което прави около 29 000 клиенти, обяви тя.

Росен Желязков допълни, че на жп трасето между Лакатник и Елисейна има паднала скална маса, а в района на Перник - заливания.

"Три пътнически и около три бързи влака в момента са със затруднения", каза той.

 
Река Искър край София.

Йорданка Фандъкова, която днес бе на място, отново повтори, че ситуацията е сложна в район "Нови Искър" и участъци от "Надежда" и "Връбница". В Требич отводняват училището. Тя увери, че екипите ще продължат да работят цялата нощ и утре – докогато е необходимо.