Демократите в американския Конгрес обвиняват президента Доналд Тръмп в "подстрекателство към бунт" според мотивите на искането им за импийчмънт, които бяха публикувани преди малко.

Обвинението се позовава на многократните и необосновани твърдения на Тръмп, че е спечелил изборите на 3 ноември, на речта му пред привържениците му край Капитолийския хълм във Вашингтон на 6 януари и на изтеклия в медиите запис на телефонния му разговор с държавния секретар на  Джорджия, в който президентът настоява секретарят да му "намери"  достатъчно гласове за победа  в щата.

"Във всичко това президентът Доналд Тръмп сериозно заплаши сигурността на Съединените щати и на техните правителствени институции", се казва в резлюцията. "Той застраши целостта на демократичната система, намеси се в мирното предаване на властта и постави в опасност равностоен клон на првиелството. С това той предаде доверието към него като президент в очевидна вреда на народа на Съединените щати".

Демократите, които имат мнозинство в Камарата на представителите, са готови да гласуват резолюцията в сряда и да я пратят на Сената, който има последната дума по импийчмънта, освен ако утре вицепрезидентът Майк Пенс откликне на призива им да поеме президентските правомощия, позовавайки се на 25-а поправка в конституцията. Тя позволява на вицепрезидента и правителството да направят това, ако установят, че президентът е негоден да изпълнява длъжността си.