Вицепремиерът Красимир Каракачанов отхвърли обвиненията на Скопие, че България не се държи европейски и добави, че София няма против Северна Македония да защитава своята идентичност, "създадена от Коминтерна".

"Имаш право да защитаваш своята идентичност такава, каквато е, и оттогава, откогато е възникнала, а не крадейки чужда история да си създаваш фалшива идентичност и да ми казваш: "Ама не е европейско да ни отказвате да имаме своя идентичност." Вие си я имате. Идентичността, създадена от Коминтерна, си я имате. Защитавайте си я и никой не ви посяга на нея, но цар Самуил е български цар и той не е воювал срещу България, както пише във вашите учебници. Ние, българите, не сме фашисти, окупатори, защото и все още въпреки 70-годишните промени в езика все още говорим помежду си без преводачи. Говорим на един език."

Това заяви Каракачанов. И допълни, че докато в Северна Македония има език на омразата и някой там смята, че ще използва външни фактори, за да притиска България или че ситуацията в България ще се промени след евентуална смяна на правителството след изборите, няма смисъл да се разговаря, защото това е загуба на време.

По казуса с ваксинираните общински съветници от Сандански

Каракачанов каза още, че по-късно днес има среща със специалния представител на Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски.

"Вече трети път се срещаме по този въпрос. Смятам, че България има ясна позиция и е крайно време в Скопие да започнат да четат решенията на българския парламент. Мисля, че от Капалъ чарши разговори няма смисъл. Г-н Бучковски е добронамерен човек. Той е с политически опит, грамотен човек, с добро отношение към България. Неслучайно е избран за преговарящ и посредник, но мисля, че властите в Скопие го използват. Той е използван, за да се демонстрира добра воля. Самият той има добра воля, но тези, които го изпращат, нямат добра воля", заяви Каракачанов.

И допълни, че повече от три години в Скопие не са направили нищо, а сега продължават да разчитат на това, че въпреки решенията на българското правителство и парламент може да се постигне компромис с позицията на страната ни.

"Докато отваряш учебника по история в Македония и вътре пише, че ние, българите, сме фашисти, окупатори и татари, разговор не може да има", заяви Каракачанов.

Каракачанов коментира и случая в Сандански, при който се оказа, че общински съветници са се ваксинирали с предимство срещу коронавирус.

"Не одобрявам, ако някой, без значение какъв е той, дали обикновен общински съветник някъде в държавата, или висш чиновник, министър или депутат, използва служебното си положение, за да се ваксинира преди другите. Нали се сещате, че можех да се ваксинирам едва ли не като един от първите. Не съм го направил, а си чакам реда, когато дойде лятото или есента на тази година. Има проверка от страна на министъра на здравеопазването, за да се установи как се е случило това. Ако се установи, че общински съветник или общински съветници са използвали служебното си положение, за да се прередят и възползват, това трябва да бъде наказано и санкционирано", заяви Каракачанов.

Според него е видно, че редът за ваксинация е нарушен, но е важно да се установи защо. Каракачанов поиска проверката да се изчака, като обясни, че неговата информация е, че общинските съветници от Сандански не са се прередили, а са били търсени, за да бъдат ваксинирани.