Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вселената ни все пак се оказа по-млада от смятаното досега - на 13,77 млрд. години, показват претендиращите за най-точни измервания досега, извършени с телескопа в Атакама, Чили, най-силният в света.

Преди само две десетилетия се считаше, че всичко е започнало да съществува с Големия взрив преди около 15 млрд. години. Но и учените си признаваха, че това е неточно число - с до милиард. 

В последните години нови изчисления, основно базирани на наблюдаване на далечно, младо състояние на Вселената, започнаха да дават по-точни стойности - последно 13,8 млрд. години, наблюдения на телескопа "Планк", мисия на Европейската космическа агенция. 

Точността сега обаче е плюс или минус 40 милиона години. Показателно е, че изследователите, работещи с "Планк", са се съгласили с новата оценка.

Определянето на възрастта на Вселената позволява и да се изчисли приблизителната скорост, с която тя се разширява - Хъбъловата константа. С резултатите от Атакама обект на един мегапарсек, или 3,26 млн. светлинни години от Земята, се отдалечава постоянно от нас със скорост 67,6 км/ч.

Има притеснения, че тази досегашна неточност ще наложи преработка или поне пренастройка на съществуващите модели на Вселената.

Коментари

 's picture

Kovatz

Интересно, преди това какво

Интересно, преди това какво ли е имало?
Giga Shadow's picture
Giga Shadow
Giga Shadow

А още по-интересно е какво е

А още по-интересно е какво е -1 градус по Келвин

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.