Индонезийския флот е установил координатите на самолета Боинг 737-500 на индонезийската авиокомпания "Шривиджая еър", който изчезна от радарите след излитане от столицата Джакарта. В района са изпратени кораби, съобщи представителят на флота Абдул Расийд, цитиран от Ройтерс.

Координатите са установени и са предадени на всички флотски кораби в района, каза Расийд пред журналисти.

Индонезийското министерство на транспорта уточни, че на борда на машината е имало 50 пътници и 12-членен екипаж, предаде Франс прес. Десет от пътниците са били деца, а 3 от тях - бебета.

Връзката със самолета беше изгубена няколко минути след излитането му. Той изпълняваше полет за Пантианак - админстративен център на индонезийската провинция Западен Калимантан.

Транспортното ведомство обяви, че в района на Яванско море, близо до малкия остров Лаки, където се предполага, че е паднал пътническият самолет, са 7 патрулни кораби на морската и на бреговата охрана.

Самолетът е бил в добро състояние, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на авиокомпанията Джеферсън Ървин Джаувена. Той уточни, че полетът е бил забавен с 30 минути при отлитането заради силен дъжд.

Министърът на транспорта на Индонезия Буди Кария Сумади потвърди, че пътническият самолет на местната нискотарифна авиокомпания "Шривиджая еър" е катастрофирал.

"Катастрофата е станала близо до остров Лаки", каза министърът.

По-рано бе съобщено, че машината - "Боинг 737-500", летяла за Понтианак на остров Борнео, е загубила връзка с диспечерите.

Българското външо министерство обяви, че няма данни за наши сънародници на борда - всичките пасажери са местни.

За последно самолетът е бил засечен над акваторията на Яванско море в района на северната част на остров Ява.

Планът на полета, показан от радар. Илюстрация АП/БТА

Според сайта за проследяване на полетите в реално време Флайтрадар24 машината е изгубила над 10 000 фута височина за по-малко от минута, като това е станало около 4 минути след излитането.

Пред местната телевизия "Компас тв" индонезийски правителствен представител каза, че рибари са открили подобен на отломка от самолет предмет във водите северно от Джакарта и е започнала издирвателна операция. Други телевизии също показаха кадри на предполагаеми отломки от паднал самолет във водата.

Машината е на 27 години и е излетяла от Джакарта в 14:30 часа местно време. Малко след това е бил изгубен контактът с нея, информира БТА.