Американският държавен глава Доналд Тръмп обяви, че няма да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент Джо Байдън на 20 януари. Републиканецът разкри намеренията си с коментар в туитър.

"За всички, които попитаха, аз няма да присъствам на инаугурацията на 20 януари", написа той.

От другите четирима живи президенти на САЩ трима обещаха да присъстват на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън - Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама. 96-годишният президент Джими Картър обяви, че няма да е в състояние да пътува.

С решението си Тръмп нарушава традиция на повече от 150 години - за последно демократът Андрю Джонсън не се явява на церемонията по встъпване в длъжност на героя от Гражданската война генерал Юлисис Грант през 1869 г. Джонсън е първият американския президент, срещу който има успешна процедура по импийчмънт - в Конгреса. Сенатът го спасява с един вот, но дори собствената му партия се отказва от него и не го номинира за втори мандат.

Между Тръмп и Джонсън има още една обща черта в политическата им кариера - заедно с Бил Клинтън те са тримата президенти в историята на САЩ, които са импийчвани.

Преди Джонсън само двама други президенти са отказвали да присъстват на инаугурацията на наследилия ги държавен глава. Това са Джон Адамс (1801 г.) и неговият син Джон Куинси Адамс (1829 г.).

Говорителят на вицепрезидента заяви, че "вицепрезидентът Пенс и втората дама все още не са взели решение дали ще присъстват" на инаугурацията на Байдън, съобщи кореспондент в Белия дом от Националното обществено радио. Все пак Пенс е сигнализирал за готовност да присъства и очаква формална покана.

Днес във видеопослание към страната Тръмп най-накрая осъди безпрецедентното превземане на Капитолия от негови твърди привърженици и призова нарушителите да бъдат подведени под отговорност. Той също обеща да осигури мирно предаване на властта.

Същевременно множество демократи поведоха инициатива за свалянето му от власт. Нанси Пелоси и Чък Шумър предоставиха време на Майк Пенс до понеделник да се позове на 25-ата поправка, която урежда, че в случай на неспособност на президента да изпълнява функциите си, той трябва да бъде заменен от вицепрезидента.

Лидерите на демократите в Камарата на представителите и Сената обещаха, че ако Пенс откаже, ще бъде стартирана спешна процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп по-малко от 2 седмици преди изтичането на мандата му.