Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През последните няколко месеца Земята е започнала да се върти по-бързо около оста си от обичайното. Това са забелязали учени, цитирани от сайта phys.org. Някои от тях вече са отбелязали, че заради този необичаен феномен през изминалата година са регистрирани най-кратките дни, откакто се води подобна статистика. 

От столетия времето е определяно от 24-часов ден с някои изключения при промяна на сезоните. А самият времеви цикъл се управлява именно от бързината, с която Земята се върти около оста си. Затова дължината на деня се е превърнала в стандарт, според който се маркира и часовото време – всеки ден има в себе си приблизително 86 400 секунди. Цикълът на денонощието е забележително последователен, въпреки че леко се променя. 

С откриването на атомния часовник преди няколко десетилетия учените започват да измерват времето още по-точно до милисекунди. И това им дава възможност да открият, че въртенето на Земята има много по-големи променливи стойности, отколкото първоначално се е смятало. 

Учените установяват, че Земята забавя въртенето си много постепенно (компенсирано от вкарването на скок от време на време). Това е така обаче до миналата година, когато се вижда, че земното кълбо започва да се върти по-бързо - толкова много, че изследователите започват да се чудят дали тази година може да е необходимо да се достигне до отрицателен скок за отрицателна секунда. А самото предположение е безпрецедентно. 

Освен това учените отбелязват, че през изминалото лято, на 19 юли, е бил записан най-краткият ден - той е бил с 1.4602 милисекунди по-къс от стандартното. 

В същото време изследователите не са притеснени за новото откритие. Съществуват много фактори, които влияят върху въртенето на планетата – включително и Луната, и снеговалежите, и ерозията на планините. Някои от тях се чудят дали глобалното затопляне не предизвиква Земята да се върти по-бързо заради намаляването на снеговете по планинските върхове. 

От друга страна, компютърни специалисти са загрижени донякъде от променящата се скорост на въртене. Причината е, че голяма част от съвременните технологии се основават на това, което те определят като „истинско време“. Добавянето на отрицателна високосна секунда може да доведе до проблеми и някои експерти предполагат преместване на световните часовници от слънчево към атомно време.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.