Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският самолетостроителен концерн "Боинг" (Boeing) ще плати над 2,5 млрд. долара по споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ за извънсъдебно уреждане на обвинения в измама и сговор около модела 737 Макс (737 MAX), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
"Боинг" е под подозрение, че е ускорил пускането на силно търсения модел на пазара, пренебрегвайки безопасността.

Министерството на правосъдието обвинява "Боинг", че е използвал подвеждащи изявления, за да възпрепятства правителствените агенции да гарантират безопасността на гражданските пътувания.


Служителите на "Боинг" са поставили печалбата пред почтеността и не са споделили информация с Федералното управление за авиация (FAA), посочи Министерството на правосъдието.

Самолетите 737 Макс са спрени от движение в целия свят от март 2019 година след две тежки катастрофи - една в Индонезия през октомври 2018 година и една в Етиопия през март 2019 година, които отнеха живота на общо 346 души.

Счита се, че основната причина за катастрофите е дефектен софтуер за контрол на полета, който е насочил самолетите към земята.

След инцидентите машините бяха спрени от движение в света, шефът на концерна Денис Молънбърг подаде оставка, властите започнаха разследване по подозрение в престъпни действия, а "Боинг" понесе най-тежкия финансов удар в 104-годишната си история.

Съгласно споразумението компанията ще плати 244 млн. долара глоба на Министерството на правосъдието, 1,77 млрд. долара обезщетения за клиенти и 500 млн. долара под формата на фонд за компенсации на семействата на жертвите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.