След като в края на миналата година първо обяви воден апокалипсис, а няколко часа по-късно - след среща с премиера Бойко Борисов, го отмени, сега министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро пак заговори за недостиг на ресурс. По-конкретно - за Варна и Бургас. "Ами тя водата ще свърши точно тогава - преди изборите" - възкликна министърът в половинчасово интервю за БНТ, в което обвини кметове, областни управители, ВиК шефове и пр. за състоянието на водите у нас. 

"Аз моите задачи съм ги изпълнил не на 100, а на 300%, пък другите на 3", похвали се Ревизоро.

И описа ситуацията:

Първо обвини Варна (и в частност кмета Иван Портних (ГЕРБ) и областния управител Стоян Пасев (ГЕРБ) в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, язовир "Камчия" (основен водоизточник за Североизточна България) ще може да осигурява вода само до май тази година.

"11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тук, никой от Варна не е дошъл тук", каза министърът.

Водата е паднала и сега, когато трябва да се наложат ограничения, те искат още една година - оплака се министърът.

Още през януари било казано, че Варна трябва да предприеме действия за алтернативно захранване, като има две възможности - яз. "Цонево" и яз. "Девня". Министърът обясни, че е събрал представители от двата морски града, по указание на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са казали, че са солидарни и в същото време си похарчили водата за 10 дни, твърди Ревизоро.

"Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 милион на Варна", заяви.

"Драмата" според Димитров е в това, че яз. "Цонево" вече не е резервен за Варна.

"Каквото и да ви кажат - става дума за пари. 2018 г. поискаха да го махнат като резервно захранване за Варна - "да можем да си реализираме икономически проекти хотели и т.н., да няма санитарно-охранителна зона и да не правим пречиствателни станции". Аз от една година пестя водата, въпреки че не е резервен за Варна и сега пак се сетиха, че искат да е резервен", продължи той.

По думите му "Цонево" трябва да е резервен за Морската столица, а водата в него щяла да стигне за 40 месеца, ако били изпълнени препоръките му. 

"Аз ще настоявам да е резервен за Варна. Малките населени места ще кажат: "Дайте ни пари за пречиствателни станции." Ми защо не е бе, господине, вече не е питеен? Ти беше областен управител по това време" - обърна се задочно към Пасев Ревизоро.

И накрая констатира противоречиво: "Вода ще има тази година, но ще стане с голям зор" и "Ами тя, водата, ще свърши точно тогава - преди изборите."

После мина на обвързаната тема и с водата за Бургас, за който Ревизоро предвиди криза тип "Перник" в края на миналата година. Темата бе с обособяването на резервни източници за питейно водоснабдяване - от язовирите "Порой" и "Ахелой" заради ниските нива на "Камчия".

"Бургас искат да усвоят 640 милиона за воден цикъл, а до момента за 60 дни не могат да направят 6 километра тръби. На полето не могат да изкопаят 6 километра!" 

По негово мнение на 20 февруари, като няма водопровод, ще е късно. "Нали знаете какво ще стане...", вметна той във връзка с предстоящите напролет парламентари избори.

"Ако ние не направим водопровода до 20-и, аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Аз им казах - ще стане това като с Перник. Ние имаме вода, но не я управляваме добре", допълни министърът.

И направи нещо като обобщение:

"Ма уморих се да се боря с партийни величия, дайте да работим с експертите - къде тука са кметът на Бургас (Димитър Николов, ГЕРБ) и кметът на Варна?"

След което се закани, че другата седмица ще бъде "уведомен върхът" (премиерът Бойко Борисов) и "ще видите какво ще стане".