Западът се опасява, че Русия може да е възкресила програмата си за унищожаване на вражески спътници, пише в. "Файненшъл таймс".

Това допускат специалисти от западни космически агенции. Съвсем наскоро те засекли тайнствен обект, изстрелян от руските военни

Обектът получил названието 2014-28Е от астрономи-любители и специалисти, наблюдаващи спътниците. Те обърнали внимание на необичайните му маневри през последните седмици. Той се приближава към други руски космически обекти. Кулминацията била в края на миналата седмица, когато 2014-28Е се доближил на отломките на една от степените на ракетата, която го изведе в Космоса.

Първоначално загадъчният обект бил класифициран като космически боклук, попаднал в орбита заедно с руската ракета. Тя била изстреляна през май от космодрума в Плесецк, за да изведе в Космоса три телекомуникационни спътника "Родник".

Американските военни го обозначили под номер 39765. Той му бил даден от НОРАД - Северноамериканското военновъздушно космическо командване. Засега целта на обекта е неизвестна и не е изключено тя да се окаже гражданска като например проект за почистването на космическия боклук или за поправка и зареждане на съществуващи спътници.

Възникналият необичайно голям интерес към обект 2014-28Е се дължи на факта, че Русия изобщо не съобщи за неговото изстрелване. А също така и поради много активните насочени движения на обекта.

Русия официално спря, макар и временно, съветската антиспътникова програма, известна като "Изтребител на спътници" или просто ИС. Това стана след разпадането на СССР през 1991 г. Опитът на Москва в тази област обаче е голям, отбелязва "Файненшъл таймс". И припомня, че чиновниците от руските военни ведомства неведнъж публично са заявявали, че ще възобновят изследванията си в случай на влошаване на отношенията със САЩ заради техния противоракетен щит в Европа.

"Каквото и да представлява 2014-28E, той прилича на експериментален обект", смята Патриша Люис - експерт по космическа сигурност в британския институт "Чатъм хаус". "Той може да има редица функции - както граждански, така и военни", допълва тя. И допуска, че може да става дума за атака на един спътник срещу друг или за създаване на умишлени затруднения.

На фона на стремителния напредък на други държави в тази сфепа и влошаването на отношенията между Москва и Запада плановете за възстановяване на програмата "Изтребител на спътници" могат да имат стратегически смисъл. Това заявява пред "Файненшъл таймс" руски експерт, пожелала анонимност.

Що е то

Изтребителите на спътници, известни и със съкращението ИС, са серия съветски спътници прехващачи. Те са част от комплекса за противокосмическа отбрана, разработен по предложение на учения Владимир Челомей (1914-1984). Приет е на въоръжение през 1978 г. и е в бойна готовност до 1993 г.

Владимир Челомей е смятан за бащата на изтребителите на спътници.

ИС се изстрелва в орбита с ракетата-носител "Циклон-2". Задачата му е да осигурява прехващането на целта и да поразява вражеския космически апарат чрез насочен взрив и поток от поразяващи елементи.

Първото изпитание на ИС е извършено на 16 февруари 1976 г. Тогава апаратът "Космос-804" успешно извършва неразрушаващо прехващане на спътника "Космос-803", преди той да бъде изведен от орбита.

На 13 април същата година "Космос-814" прави същото с "Космос-803".

На 21 юли 1976 г. изтребителят "Космос-843" прехваща и унищожава спътника "Космос-839".

 

КАК СЕ ПРЕХВАЩА СПЪТНИК

1. Спътникът-цел минава над зоната на действие на наземните средства на системата за контрол на космическото пространство (СККП). Извършва се точно определяне на орбитата на целта. Координатите се въвеждат в системата за управление на прехващача.

2. Ракетата носител "Циклон-2" се изстрелва с изтребителя на спътници.

3. Маневриращата цел се прехваща.

4. Спътникът-цел маневрира, за да напусне зоната на прехващане.

5. Спътникът-цел отново навлиза в зоната на действие на СККП.

6. В системата за управление на изтребителя на спътници се въвежодат новите координати на целта.

7. Прехващачът осъществява маневриране, за да доближи целта.

8. Целта се прехваща чрез пускане на бойните блокове.