"Снимайте, защото когато тръгне магистралата, веднага ще се забрави колко трудно е строена."

Това призова премиерът Бойко Борисов, докато оглеждаше строежа на магистрала "Хемус" - днес от хеликоптер. Огледът бе предаван на живо в профила на Борисов във фейсбук. С него бяха финансовият министър Кирил Ананиев и зам. регионалният министър Николай Нанков.

"Трябва да види министър Ананиев, защото струва близо 2 млрд. лв. Видяхме новото трасе и колко е напреднал процесът. Едната част вече е асфалтирана, изградени са и кръговите кръстовища, и то само за няколко месеца в условията на пандемия. Това е изключително тежка местност. Почти цялото трасе стъпва на моста. Искам българите да знаят, че нашите строители работят на световна класа, за да може след това да се минава за минути. Работят като пчелички. Това за десетилетия напред ще промени обликът на Северозапада и Севера. Вижда се колко много е направено. Тя затова АМ "Хемус" е направена само до Правец, защото се вижда през какво минава", заяви Борисов.

И допълни:

"Прекрасна ни е държавата, но е трудна за строителство. Вижда се как се копаят баирите. Убеден съм, че хората вярват на това, което казваме, защото на много обекти показваме. Тази година ще пуснем отсечката Ловеч - Плевен. Всичко това се прави в условията на пандемия, когато други държави са в локдаун и хората не могат да излизат от вкъщи. А ние ще оставим на хората огромни обекти, които са направени."

Борисов изтъкна, че въпреки строежа на магистралата са осигурени пътища, по които да преминават селскостопански машини. Премиерът огледа трасето на магистралата към Велико Търново.

"Отчуждено е вече, минало е всички оценки. Не е ли приятно да гледаш как в нивите първо се отнема хумусът, после чакълът, после се слага асфалт и после се ползва", каза Борисов.

И за пореден път изтъкна, че България има най-ниския дефицит и най-ниския дълг в Европа.

Министър Ананиев посочи, че е удовлетворен от видяното за това как са използвани отпуснатите 2,2 млрд. лв. за строителството. Той изтъкна, че така българите ще могат да пътуват по-удобно и спокойно, като бизнесът също ще бъде доволен, защото разходите за пътуване ще бъдат по-малко. Не пропусна да отбележи, че дългът на България е един от най-ниските в Европа - 24.4% от БВП, което ни поставя редом с Естония.

Ананиев трудно вземаше думата. Борисов продължи с пространните обяснения за зрителите:

"На 30 места имаме археология в 90 километра трасе по АМ "Хемус". Вижда се  колко техника работи и как се минава през скалите. Трябва да благодарим на археолозите, които много съвестно, точно и професионално работят и помагат на строителството. Много е кално в момента и е трудно. Почвата е много глинеста, задържа водата и машините не могат да влязат, но все пак сме януари и нека да има вода. Където са успели да сложат чакъла, работят. Напълнили са се изкопите, когато замръзне, ще е по-добре. Живот и здраве след 3-4 месеца ще видим разликата каква ще бъде.

От мост върху мост се минава. Има стотици колини и греди. Вижда се какви кранове се докарват в планината и какви усилия са това. Вижда се как от едната страна копаем скалите и веднага излизаме на мостове от другата страна. За хората от Севлиево, Велико Търново и Габрово това ще бъде такова богатство. Трябват още година - две, за да ги довършим строежите."