МВР издирва кой простреля жена в Ловеч по време на хоро пред блока в новогодишната нощ. Търсят се свидетели, изземват се оръжия от живеещите в квартала, а днес министърът на силовото ведомство Христо Терзийски призова стрелеца сам да се предаде, защото за "всяка една грешка има прошка". Обаче и наказание.

Терзийски разказа как върви разследването на инцидента, който - слава богу - не е с летален изход, в ефира на бТВ. Простреляната жена в момента се намира в болница, а по разказ на съпруга й пред кореспондентката на телевизията в района днес ще започне раздвижване на левия й крак. Мъжът описа какво се е случило във фаталната нощ. Това направиха и свидетели на инцидента, като от думите им се разбра, че първоначално всички помислили, че жената е покосена от инфаркт. Чак после установили, че под нея има кръв, а тъй като тя била контактна, заявила, че не чувства нищо от кръста надолу и че е чула гърмеж зад нея. Гърмежите не направили впечатление на празнуващите пред блока заради традиционното използване на пиротехнически средства при посрещането на Новата година.

Пред кореспондента Корнелия Маринова кметът на Ловеч заяви, че всяка година издава забранителна заповед за употреба на пиротехника, но тя не се спазва. Маринова призова да се допише законът и да се забрани използването на пиратки и пр. в кварталите.

В студиото коментира Терзийски. Той посочи, че инцидентът е станал в 0,45 ч., а МВР е било уведомено чак в 2,36 ч. За това време близките на жената я закарали със собствена кола в спешното отделение. Тогава лекарите установили, че освен раната на главата, причинена от падането, има и такава в крака - от куршум. Затова и нямаме иззети веществени доказателства, заяви Терзийски.

По думите на министъра става въпрос за късо огнестрелно оръжие, а стрелецът се е намирал вероятно в един от блоковете около паркинга, на който се е виело хорото. Засега обаче не може да се установи какво е самото оръжие, тъй като все още не е извадено парчето от куршум от крака на жената.

"Предполагаме, че изстрелът е бил директно в човека", посочи Терзийски.

Уточни обаче, че все още не е установено дали става въпрос за умишлена или за случайна стрелба.

Направени са проверки, иззети са законно притежавани оръжия. Извадени са и лица с криминални прояви, живеещи в района.

"Предполагам, че това е лице без криминални наклонности и е случаен стрелец - нека дойде и заяви. Всяка една грешка има прошка, има и наказание", призова МВР министърът.

"Българинът обича оръжието доста", констатира той, изброявайки броя на законно притежаваните огнестрелни оръжия в страната - 120 000 само ловни пушки.

Терзийски отчете и намаление на всички видове престъпност през миналата година - на общата с около 15% убийствата били 63 - най-малко за последните 10 години. С 11 на сто намалели кражбите на автомобили, а телефонните измами - с 80 на сто. 

Отчете още 27 000 съставени актове за нарушаване на противоепидемичните мерки от 13 март до сега, 21 000 от които за неносене на маска. Както и 3270 досъдебни производства, над 670 присъди за нарушаване на карантина и 9-10 присъди за декларации с невярно съдържание.

"Това са негови твърдения"

От интервюто на Терзийски обаче стана ясно, че в МВР не са установили случаи на полицейско насилие спрямо протестиращи граждани, в т.ч. за побой над журналисти. В министерството открили нарушения само на вътрешните разпоредби и имало наказания - общо 4 на брой. Най-тежкото от които наказано дисциплинарно с недопускане израстването в по-висока категория.

Нанасянето на телесна повреда е престъпление, но има ли такова - това било нещо, което прокуратурата трябва да установи.

За да се документирало насилие, трябвало да се съберат доказателства, в т.ч. записи. Терзийски не каза нищо за записите под колоните на Министерския съвет например.

На въпрос сам ли се е удрял в лицето журналистът Димитър Кенаров например, Терзийски заяви, че имало дисциплинарно производство срещу служител, но отново заради нарушаване на вътрешната за МВР нормативна уредба.

"Не сме установили насилие спрямо протестиращи. Бяха разпитани служители, бяха събрани видеоматериали. Това са негови твърдения", заяви министърът.

Те трябвало да бъдат "верифицирани" от прокуратурата.