"Спазва се един приличен режим на мерките и няма да има взривоподобно увеличаване на новите случаи."

Това прогнозира по БНТ в понеделник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Трендът вече определено е надолу и не само на заболяваемостта, но и на приетите в интензивни отделения и смъртните случаи", твърди той.

С втората пратка ваксини у нас пристигат 25 000 дози. Така ще можем да започнем да имунизираме хората в домове за възрастни хора и учителите.

Предстои да се даде разрешение на ваксини от поне още 5 фирми - засега "Модерна" и "Астра Зенека" очакват "зелена светлина", като датите са на 6 януари за "Модерна" и до края на месеца за "Астра Зенека", допълни Кунчев.

Всеки месец ще има доставки на ваксини у нас, като такива ще бъдат осигурени за цялото население.

ЕК има вече план за помощи за Западните Балкани, ако останат излишни ваксини. Така че, ще можем да ги продаваме и на други страни. Ваксините за България  са за около 300 милиона лева.

До края на този месец ние ще започнем много по-широка, по-масова имунизация, обясни Кунчев, като посъветва желаещите да се обърнат към личните си лекари за информация.

"Възможно е, но малко вероятно първите ваксинирани да нямат имунитет през лятото. Всички компании работят за максимално удължаване на имунитета на ваксините", смята той.

Целта е всички граждани да имат достъп до тях, включително и неосигурените. Имунизираният пази преди всичко себе си, но и всички останали, обясни доц. Кунчев.

Той коментира и отварянето на училищата. От днес в клас се върнаха учениците от началния курс, работят и детските градини  и яслите.

"Решението да отворим училищата за учениците в началните класове беше много трудно, натиск имаше и от двете страни. Решихме го, защото тази група деца и като носители са по-малък фактор", каза доц. Кунчев.

На въпроса дали е възможно в училище да се върнат и децата от горните класове, той заяви, че ако има намаляване на новозаразените, може да се ускори този процес - "аз лично се съмнявам, но нека все пак да видим цифрите", допълни доц. Кунчев.

Малко по-късно просветният министър Красимир Вълчев отбеляза, че е вероятно учениците от 5. до 12. клас да се върнат на училище от 18 януари.

По думите му има много глобени за неспазване на карантината - стотици граждани. Има и за неносене на маски и неспазване на други правила.