Масовата ваксинация срещу коронавирус вероятно ще започне в края на май, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в интервю за Нова телевизия днес.

„Масовата ваксинация ще започне с възрастните хора. До края на януари очаквам да имаме конкретно разписан план кога започва имунизацията и кога ще приключат ключовите фази с хората на първа линия. Вероятно до края на май, а може би по-рано ще започне масовата ваксинация”, каза Ангелов.

Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава с всеки изминал ден благодарение за информацията за ваксините, каза министърът. По думите му масовота ваксинация ще може да започне, когато държавата разполага с достатъчно ваксини, за да се обезпечи безопасността на тяхното разпространение.

„Страхът у хората, който се дължи на липсата на информация, намалява. Това е заради повечето информация, която получават те” - каза Ангелов.

Най-новата информация за ваксините хората ще могат да намират в уеб-базирано приложение, което се разработва в момента, а правителството изисква от фирмите производителки максимално подробни данни.

Запитан кои лица не бива да се подлагат на ваксинация, министърът отговори:

„В момента в характеристиката на ваксината е показно, че тя е за лица над 16-годишна възраст. Тя не е изпитвана върху бременни и не можем да отговорим какъв имунитет създава при имунокомпрометирани лица - тоест хора с автоимунни заболявания и такива на терапия. Това е абсолютно логично, тъй като след като човек е на терапия и приема имунопотискащи медикаменти, той не може да изгради антитела”.

От 15 януари в Чехия започва ваксинирането на хората на възраст над 80 години, заяви днес премиерът Андрей Бабиш пред телевизия "Прима", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"От 15 януари хората на възраст над 80 години ще могат да си направят ваксина срещу коронавируса. Става дума за около 400 хиляди души", изтъкна Бабиш.

От февруари ще могат да се ваксинират и останалите жители на Чехия. За да бъдат ваксинирани, ще е необходимо да бъдат регистрирани в специален регистър на здравното министерство. Специалисти определят реда на поставяне на ваксини. Най-напред ваксинирани ще бъдат хората с хронични заболявания и здравните работници, борещи се на първа линия с коронавируса.

Бабиш прогнозира, че кампанията по ваксиниране в Чехия ще продължи девет месеца, като подчерта, че правителството ще направи всичко възможно за ускоряването на процеса.

Чехия от 26 декември получава доставки на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", същата, която получава и Българя, с посредничеството на Европейската комисия.

Ваксинирането срещу вируса е доброволно и безплатно. Първите ваксини в Чехия бяха поставени на 27 декември.