Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Тези, които търсят начини да омаловажат усилията ни чрез тенденциозни или иронични коментари, може би трябва да се видят очи в очи с жертвите на престъпно посегателство върху последните им спестявания, пенсията или животните, които, например, осигуряват прехраната на възрастния човек."

Това казва говорителката на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева, в пространно интервю за "Дарик нюз" днес. И продължава:

"В същото време, няма по-голямо удовлетворение от това за един прокурор, следовател или полицай, да види радостта в очите на нуждаещия се, когато престъплението е разкрито, виновниците са изправени пред правосъдието, а отнетото е възстановено. Видяхме го в навечерието на Коледа, когато за броени дни Районна прокуратура-София и СДВР разкриха измамник, чиито жертви бяха хора на над 80 години."

Интервюто, което е качено и на официалния сайт на прокуратурата, съдържа въпроси от рода: "Да започнем подред. Ударихте ало-измамите. Преди дни беше разбита поредната българо-румънска банда..." и т.н.

На което Милева скромно отговаря:

"Няма държава по света, в която престъпността да е изкоренена...

Факт е, че имаме драстичен спад при телефонните измами. Това е благодарение на системната работа през последните години на Специализираната прокуратура и сектор „Измами“ в ГДНП. Сами виждате, че тези, които все още се занимават с този вид престъпност, бяха принудени да се изнесат в съседни държави, откъдето да вършат измами. Но последната акция, съвместно с румънските колеги, показа, че сме твърдо решени да не допуснем това."

Питат я и - "какво стана със списъка на големите приватизационни сделки и проверката, която обещахте да направите, за да научат хората истината за приватизацията, дори вече да говорим за изтекла давност пред закона"? (неясно е какъв е смисълът от "истината" и как точно прокуратурата ще я поднася, като работата й е да пише обвинителни актове и да ги внася в съда, б.р.).

"До момента ДАНС е изпратила материали за 85 приватизационни сделки. Работата продължава. Обемът наистина е значителен и трябва да бъде ясно, че прокуратурата не гледа на това като на кампания, каквито опити за внушения се правят. В същото време целта на тези анализи в никакъв случай не е да пречи на работата на функциониращите предприятия. Ясно е, че ако се установят данни за престъпления, то отговорност ще се търси от тези, които са ги вършили. Разбира се, ако законите го позволяват - допълва Сийка Милева.

Вярвам обаче, че мнозинството от българите искат да научат истината за приватизацията и за онези, които за сметка на държавата и данъкоплатците са натрупали значителни материални активи."

Следващият въпрос звучи така: "Неведнъж главният прокурор повтаряше, че няма недосегаеми за закона. Под ударите му попаднаха небезизвестни фамилии, като Баневи, Бобокови, Божков, дори служители на президента. В същото време получихте упреци за това, че сте тенденциозни, а не разследвате премиера Борисов за записи и чекмеджета. Как отговаряте на тези критики?"

Отговорът на Милева гласи:

"Прокуратурата не действа по списък, както многократно го разяснихме, действа на база доказателства и съобразно правомощията й по закон. Но е показателно, че изброените, а и други, години наред са били считани за недосегаеми. Днес обаче са обект на разследвания, което е още един аргумент в полза на това, че за нас всички са равни пред закона."

Що се отнася до записите и снимките - само преди дни Специализирана прокуратура и Софийска градска прокуратура предоставиха подробна информация за резултатите от проверката и образуваното досъдебно производство. Дали това се харесва на едни, или не се приема от други, не е тема, която прокуратурата може да обсъжда. Нашата цел е търсенето на наказателна отговорност, когато са налице данни за престъпления и съответно има доказателства за конкретен извършител. Всичко друго е в полето на политиците, които, няма съмнение, се възползват от това. Ние обаче с политика не се занимаваме."

Милева отговаря и на питане - колко и какви щети на държавата е спестила или предотвратила до днес прокуратурата през тази една година - ясно от началото на мандата на кого. С допълнително пояснение от страна на питащата: "Спектърът беше богат - от отпадъци и екология до укрити данъци, пране на пари и хазарт" (всъщност нито едно подобно дело не само, че не е почнало на съдебна фаза, а дори не са внесени обвинителни актове, б.р.).

Милева обаче оценява високо въпроса:

"Интересен въпрос, който несъмнено заслужава внимание и от експертите от неправителствения сектор. Те със сигурност могат да изчислят ползите в икономически план. Що се отнася до отпадъците – за съжаление трябва да констатираме, че едва след намесата на прокуратурата много от нередностите, които са допускани, бяха прекратени. А и когато говорим за престъпления, свързани с екологията, то там следите трудно могат да се заличат и за съжаление, оставят трайни последици върху живота и здравето на всички нас, на нашите деца и родители. Стотици тонове незаконно заровени опасни отпадъци, включително съдържащи олово, бяха открити през изминалите месеци. Да се надяваме, че това ще възпре всички онези, които са имали намерение да печелят за сметка на превръщането на България в бунище. Не, няма да стане!

За стотиците милиони от хазарт, неплатени данъци и такси, мисля, че обществото е наясно. За съжаление, в трудни времена за икономиката, в които се намираме, съзнаваме колко важно е държавата да успява да ограничава данъчните измами, да събира съответните акцизи и такси, защото с тези пари се издържа здравеопазването, образованието, плащат се пенсии и социални помощи.

Питат я и за идеята на управляващите - за фигура на спецпрокурор, който да разследва главния прокурор. Въпросът към нея е - трябва ли ВСС да избира този прокурор?

"Най-важното в едно демократично общество е разделението на властите. Българската прокуратура е показала, че може да работи според съответните разпоредби на Конституцията, Закона за съдебната власт, НПК и НК. Ясно и категорично посочихме кои са приоритетите за нас – ефективно правосъдие, бързо правосъдие, качествено правосъдие. Дали депутатите ще гласуват поправки в законите, които ще имат възпиращ ефект върху шофирането в нетрезво състояние или след употреба на наркотици (идея, предложена от Иван гешев след катастрофата с Милен Цветков б.р.), или ще въведат нова фигура, която ще има правомощия „да разследва“ главния прокурор, ще решат законодателите.

Ние ще се съобразим с тяхното решение, включително ако се стигне до избор на разследващ магистрат, какъвто, струва ми се, че няма никъде в Европейския съюз. Прокурорите знаем какво ни трябва, за да отговорим на очакванията на обществото и на бизнеса – законови изменения, които да премахнат тромавия и тежко формализиран наказателен процес. Така, както е в почти цяла Европа."

Милева отговаря и на въпроси за пандемията: "С голяма тежест трябва да отбележим, че 2020-та се оказа година на невиждани изпитания пред цялото общество, пред цялото човечество..."

Но работата трябва да продължи, както и добротворчеството:

"Освен че няма как прокуратурата да спре да функционира, в тези трудни времена българските прокурори, следователи и съдебните служители, активно се включиха в благотворителните инициативи за осигуряване на медиците и доброволците, на всички онези, които от първия ден се борят с това тежко заболяване. Не е въпросът в размера на даренията, важно е, че те бяха навременни и всички колеги с готовност се включиха, както през пролетта, така и сега. Радостна съм, че по инициатива на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите в България, успяхме да осигурим вече пет от така нужните апарати за извличане на кръвна плазма. Предстои дарението на още три апарата."

Говорителката на Иван Гешев коментира и въпроса - как се справя държавата с коронавируса:

"Като човек, чийто съпруг е лекар, имам своето мнение по този въпрос. Дори бих го разширила – правилно ли действат държавите в Европа при справянето с пандемията? Със сигурност отговорът не може да е еднозначен. Но ми се иска в тази безпрецедентна за всички ни ситуация да намерим път към единение, защото само заедно ще можем да се справим...

И ако има нещо, което научихме през отминаващата година, то е това, че няма нищо по-важно за човека от здравето и живота, на него и на неговите близки, на приятелите и колегите му. Така, че нека бъдем здрави!"

Цялото интервю със Сийка Милева може да бъде прочетено тук. 

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ЕДИН НУЖДАЕЩ СЕ!!! Получил удовлетворението

в очите на прокурватурата: ПРЕДИ: " 10 декември 2012-та г. Минчо Спасов вика, че прокуратурата е отказала да образува дело по случая „Мишо Бирата”, за който той я сезира лятоска. Основният аргумент на СГП бил, че туй, дето премиерът признал, че е казал въпросните думи, "изразява самокритичност към определено поведение", а това не е "доказателство по смисъла на НПК". Егати двусмисления НПК… Ех, Брюкселе, Брюкселе… Ако знаеш какви лайна са в българската съдебна система, ката ден ще пишеш доклади… Не че като пишеш, голям келепир, де…" И СЕГА: " И така след няколкомесечна проверка прокуратурата установи, че пачките в чекмеджето на Борисов не отразяват обективната действителност. „Снимките може и да показват кюлчета злато и пачки евро, но няма категорични доказателства, че такава е обективната действителност.“ В смисъл, това дето го виждате, не е онова, дето го виждате. Така е. Обективната действителност е много по-страшна! Тези пачки и кюлчета в шкафчето са само „пичеловки“, да ме прощавате. С тях впечатлява утките. "

интерснооо

Кога ще вземете да научите елементарното право,не задълбочавайте по сериозно.Че такива като М.Спасов,Х.Иванов и медии като тази,ви се подиграват,поради липса на елементарни юридически знания!
 's picture

Бобо

Гешевтурата

Како Сийке най-голямо удовлетворение от прокуратурата получи Прасето, и как няма, като Гешката не видя кредити за милиард и половина за ДП от КТБ, Тулупа и него коледно го удовлетворихте . Все си мисля, че и Гешката са го удовлетворили тия двамцата....
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Тази ИЗВРАТЕНЯЧКА сигурно има

Тази ИЗВРАТЕНЯЧКА сигурно има в предвид "...радостта в очите на нуждещото се ПРАСЕ!" Около Коледа Извратеняците от Гешевтурата явно ги блъска някакво перверзно милосърдие!

интерснооо

Да попитам,след вчерашната статия тука,как в Брюксел,заради икономически интереси на Франция и Германия,производството на ваксини боксува.Кой прокуроро (примерно Л.Кьовеши),заведе дело или организира проверка? Според вас това не е ли международна мафия,да прецакаш всички,да уредиш своите хора в държавата ти.Също както и прокараха закона за транспортните фирми,да облагодетелстват техните превозвачи!
 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе....

Страдаш от дефицити в почти всяка област на мисленето и познанието, но пък имаш непреодолим стремеж всички а го разберат.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Що не си провериш, че на 21-ви този месец

ЕС разреши употребата на първата ваксина.. Та в ЕДНА СЕДМИЦА до вчера де твойта немислеща глава видя забавяне на производството? Та чак и Кьовешито засънува?
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Като чета какви ги цвъка

Като чета какви ги цвъка герберастията, като, че ли всички са ги люпили заедно с "Тъпата Кърджалийска П...ка", както нежно я определи Вожда им – Посеркото, преди да я цуне!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.