Руското министерство на правосъдието добави петима души, сред които ветерана правозащитник Лев Пономарьов в списъка с седии, дефинирани като чужди агенти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

За първи път физически лица попадат под обхвата на съответното руско законодателство, използвано срещу медии, дефинирани като чужди агенти, допълва агенцията.

Русия прие закона за чуждите агенти през 2012 г., като той позволява финансирани от чужбина неправителствени организации и правозащитни групи, за които Москва смята, че извършват политически дейности, да бъдат дефинирани като чужди агенти. Законът беше впоследствие разширен, така че за чужди агенти да бъдат определяни и медии, блогъри и независими журналисти. Според правозащитни групи законът позволява злоупотреби и е използван за тормоз над гражданското общество и заглушаване гласа на дисидентите.

Пономарьов, който е на 79 години, е дългогодишен критик на президента Владимир Путин. Заедно с още четирима души, сред които и журналист на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, той беше включен в списъка на "медиите чужди агенти". Досега в списъка имаше само имена на медии, в това число и различни регионални бюра на Радио Свободата Европа/Радио Свобода, както и Гласът на Америка и чешка медия. Пономарьов каза, че е изненадан от мярката, предвид това, че не е журналист.