Одит на разходите и ефективността на мерките срещу COVID-19 - и в сферата на здравеопазването, и в икономиката ще прави Сметната палата през 2021 г. Това става ясно от годишната програма на държавния орган за 2021 г. Тя ще трябва да мине и през одобрение на Народното събрание, както предвижда законът. 

В плана на Сметната палата са 342 одитни задачи. Шест от тях са свързани с пандемията и действията на институциите за справянето с нея и последиците от нея.  Ще се търси дали ефективно и ефикасно се управляват публичните средства и дейности по отношение на изпълнение на мерките в здравеопазването във връзка с COVID-19; ефективност на мерките в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката (REACT-EU)“; ефективност на мерките в подкрепа на туризма за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Вече тече одит на разходите за икономически мерки за микро, малки и средни предприятия, мерки за социална подкрепа и заетост и мерки за подпомагане на земеделски производители, като проверките са в четири министерства – на икономиката, на труда и социалната политика, на земеделието, храните и горите, и на финансите, както и в агенциите по заетостта и социалното подпомагане и ДФ „Земеделие“. Те трябва да бъдат готови през новата година. 

Държавният мастодонт ДКК - също в дневния ред

Едно от най-големите и със сигурност най-непрозрачното държавно дружество - „Държавна консолидационна компания” ЕАД, което няма дори сайт, не обявява обществени поръчки и обединява десетки държавни фирми, също ще подлежи на одит от Сметната палата през 2021 г., става ясно от документите.

ДКК, с принципал Министерство на икономиката, управлява активи за над 1 млрд. лв., собственият капитал е близо 900 млн. лв., а през 2018 г. получи 500 млн. лв. от бюджета за спешен ремонт на язовири, година по-късно се оказа, че е прехвърлила работата на дъщерното си дружество "Монтажи" ЕАД.И до момента няма почни никаква публична информация как се харчи въпросният половин милиард лева. "Монтажи" няма собствен капацитет за дейността, обществени поръчки за подизпълнители не са обявявани. В ДКК са и дружества като "Ел Би Булгарикум", част от военнопромишления комплекс (с все "национализирания обратно "Дунарит" - с пари от Българската банка за развитие - б.р.), Институтът за виното и спиртните напитки и др. 

В края на парламентарната година от БСП поискаха Народното събрание да задължи Сметната палата да одитира и "Монтажи" ЕАД. Гласуването на това предложение предстои, но властта вече се съгласи с друго искане на левицата - одит на държавната компания "Автомагистрали", която също отказва достъп до данните с кои частни субекти работи по строеж и рехабилитация на инфраструктура (в т.ч. магистрала "Хемус") за милиарди - без каквито и да било публични процедури по избор на партньори. Практически не нарушавайки Закона за обществените поръчки, но заобикаляйки провеждане на търгове.

И "Топлофикация -София" ще мине през одит

Сметната палата ще одитира през 2021 г. и „Топлофикация София” ЕАД. Дружеството предоставя изключително важна услуга на софиянци. Налице е обаче обществено напрежение, свързано с цените на предоставяната топлинна енергия и неяснота по фактурираните суми и изравнителните сметки, за което са подадени множество жалби и сигнали от граждани. В същото време през последните две години дружеството е с отрицателен финансов резултат, включено е в националния план за инвестиции, но през 2018 и 2019 г. не са реализирани предвидени проекти.

"Топлофикация - София" има огромни задължения към "Булгаргаз", която се закани да съди - за поредна година - общинското дружество. Но то отново бе "спасено" от Българския енергиен холдинг, който покри част от задълженията. 

Одитите за съответствие при финансовото управление са 35. При тях ще бъде проверена законосъобразността на управлението - спазването на изискванията на нормативните и вътрешните актове и договорите, обществените поръчки и др. Одити за съответствие ще бъдат извършени в 3 министерства, 5 агенции и комисии, 25 общини, областни администрации и др. По определени теми - за изпълнението на договори за концесии на имоти и за управлението и разпореждането с имоти, ще бъдат проверявани едновременно по няколко общини. 

Финансовите одити на годишните финансови отчети на бюджетните организации и общини са 291. Институцията одитира годишните финансови отчети на бюджетните организации – първостепенни разпоредители с бюджет, както и на второстепенни разпоредители със самостоятелни бюджети по силата на специални закони.

Финансови одити ще се извършат и на годишните финансови отчети на всички общини с бюджет над 10 млн. лв., както са включени и общини с по-малки бюджети, които не са одитирани през последните 3 години. След приключване на финансовите одити Сметната палата ще изготви обобщен доклад, който дава пълна картина на състоянието на отчетността в публичния сектор.

В плана на Сметната палата са и задъжителните по закон одити за изпълнението на държавния бюджет, БНБ, НОИ, НЗОК. Планирана е и работата по одит на предизборните кампании за парламентарните и президентските избори, които предстоят през 2021 г. - съответно напролет и наесен.