От 17 ч. тази вечер в Израел действа третата от началото на пандемията пълна карантина, предаде ТАСС. До 9 януари на израелците е забранено да си ходят на гости и да се отдалечават на повече от 1 км от дома си, освен за да отидат на ваксинация, за получаване на медицинска или социална помощ, на съд, на кратка разходка, на работа или на училище, на сватба или на погребение, на церемония по обрязване.

Затварят се всички търговски обекти с изключение на тези, продаващи стоки от първа необходимост. Ресторантите могат да предлага храна само с доставки. Здравното министерство на страната публикува списък на въведените ограничения. Глобите за нарушение са 500 шекела (127 евро), а при събиране на повече от допустимия брой хора - 1000 шекела.

Вчера правителството реши да бъдат прекратени занятията в училище на учениците от 5-и до 10-и клас, но Кнесетът (парламентът) отхвърли тази мярка и сега кабинетът има 48 часа да обжалва, съобщи израелското радио "Кан". Детските градини продължават да работят, няма да прекъсват занятията си и учениците от 1-и до 4-и и от 11-ти до 12-и клас.

Здравното министерство съобщи днес за 2084 нови случая на коронавируса, с което общият брой на заразените достигна 400 099. Починалите за денонощието са 19 и с тях смъртните случаи досега стават общо 3322. В момента в Израел - страна с 9 млн. население, има 35 560 лекуващи се от COVID-19, като 604 от тях са в тежко състояние, а 133 се нуждаят от апаратно дишане.

Обявявайки в четвъртък новите строги мерки, премиерът Бенямин Нетаняху изрази надежда, че започналата миналата седмица ваканция и предстоящата карантина ще позволят на страната да надвие коронавируса. Ваксинационната кампания в Израел започна на 20 декември, като до днес ваксината на "Пфайзер-Бионтех" е поставена на 270 000 души. Самият Нетаняху се ваксинира още на 19 декември в болница в Тел Авив.