„Мярката 60/40 я продължаваме до септември 2021 г., за да няма никакви спекулации с това докога са парите“.

Това обяви премиерът Бойко Борисов след съвещание с министрите си днес, съобщиха от Министерския съвет. От информацията става ясно, че според разчетите за целта "имаме 600 млн. лв." - по думите на социалната министърка Деница Сачева. Ще продължи и другия "дизайн" на тази мярка - 80/20, която се обезпечава с европари и са освободени 40 млн. лв. по нея допълнително. 

Сачева отчита, че до момента по 60/40, въведена след извънредното положение заради коронавируса в началото на пандемията, са платени 627 милиона лева, запазени са 250 000 работни места. Това, което не се казва в съобщението е откъде "имаме 600 млн. лв." за удължаване на тази мярка. А логиката е следната: в бюджета за 2021 г. управляващите предвидиха 300 млн. лв. за целта, които по общи сметки трябваше да стигнат до края на март - или до изборите. Когато мярката бе обявена, бюджетът за 2020 г. бе актуализиран с 1 млрд. лв. именно за разплащания по 60/40, като според правителството общата й стойност трябваше да е 1,5 млрд. лв. При положение, че са разпланени малко под 630 млн. лв. за текущата година в края й - вероятно тези "спестени" - тоест непоискани от бизнеса пари, се прехвърят за догодина, което позволява обявлението за удължена мярка до септември.

Браншовите бизнес организации от самото начало смятат, че 60/40 не е сред работещите механизми за подкрепа от държавата.

"По мярката 80/20 с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт до момента са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места", отчита още Сачева днес. Новата мярка за затворени бизнеси при втората вълна от коронакризата - т.нар. „Запази ме“ - ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75% от осигурителния доход на работниците. Досега бе 80% от минималната работна заплата или 24 лв. на ден за работниците, назначени на пълен трудов договор. За "новия дизайн" от догодина по мярката са предвидени общо 50 млн. лв.

Бойко Борисов и за пореден месец не пропусна да се похвали, че Министерският съвет и за януари ще отпусне нужните около 106 млн. лв. да добавки от по 50 лв. към пенсиите на пенсионерите. Тази подкрепа в бюджета да догодина е разчетена до март (в края на който се очаква да са редовните парламентарни избори).

По време на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията.

„Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените“, допълни премиерът.

(Припомняме, че в статискитата на оздравелите са и хората, при които е диагностициран коронавирус, лекували са се в домашни условия, не са постъпили в болница и са минали 14 дни от положителния им тест. Изискването за повторен PCR, който да удостовери оздравяване, отпадна преди време - б.р.)

„С над 40 милиона лева ще подпомогнем малките и средните предприятия, като през декември са сключени 95 договори по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия“ , е докладвал на свой ред министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на съвещанието. 

По ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии до момента са издадени 450 броя ваучери на обща стойност близо 8 милиона лева. „Чрез националния иновационен фонд се подписаха абсолютно всички 25 договора за финансиране на иновационни проекти на стойност 7 милиона лева“, заяви още икономическият министър. И докладва, че по процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, са класирани 1285 броя проектни предложения. Има и резерви, с които общия брой проектни предложения, става 1703. До края на деня ще бъдат публикувани нови условия за кандидатстване по процедурата за подкрепа на бизнеса, която се осъществява заедно с Националната агенция по приходите. 

Започва и разплащане към лечебните заведения, които поддържат капацитет от 50% и нагоре за лекуване на пациенти с инфекциозни заболявания и с COVID-19. „В следващите дни, до края на годината, 50 милиона лева ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са основно големите университетски болници, структуроопределящите областни болници, някои общински болници и частни болници, които поддържат капацитет 50% и над 50% използваемост на леглата за лечение на пациенти с COVID-19”, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

На заседанието си вчера Министерският съвет одобри допълнителни пари за лечечни заведения, както и за ремдесивир, ваксини и нова информационна система за спешния телефон 112 в размер на 184 млн. лв.