"Винаги сме готови да помогнем на нашите най-близки съседи и приятели. Това казах на премиера Зоран Заев, който ни благодари за готовността да им помогнем с осигуряване на ваксини срещу COVID-19. Ситуацията е наистина тежка и трябва да се подкрепяме и да сме солидарни. Животът на всеки един е най-важен и ще положим всички усилия да го съхраним."

Това съобщение публикува на личния си профил във фейсбук премиерът Бойко Борисов. Написаното е отговор на благодарностите от премиера Зоран Заев за готовността на България да съдейства за това Северна Македония да получи ваксина срещу коронавируса.

 

 

Вчера българското правителство прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство. Това ще стане възможно след обезпечаването на българските потребности, при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарствени продукти.

До края на седмицата се очаква в България да пристигнат първите 5000 дози от ваксините срещу коронавирус. А по-сериозни количества от доставките са планирани за февруари 2021 г.