Русия и Руанда са изпратили стотици свои войници с тежко въоръжение в Централноафриканската република по искане на нейното държавно ръководство, което се опасява от опит за преврат в навечерието на президентските и парламентарните избори в страната, насрочени за другата неделя, предават Франс прес, в. "Фигаро" и радио "Жон Африк".

Тези медии цитираха Анж Максим Казаги, говорител на централноафриканското правителство, който е посочил, че Русия е изпратила войските по силата на двустранно споразумение за сътрудничество.

"Русия изпрати няколкостотин (души) от редовните си сили и тежко въоръжение", е цитиран да казва говорителят. "Руандийците също изпратиха няколкостотин души, които са сега на място и вече започнаха да се бият."

Кремъл не потвърди веднага присъствието на руски войски в Централноафриканската република, но президентският прессекретар Дмитрий Песков заяви, че "информациите, които идват от тази страна, будят сериозна тревога".

Три въоръжени групировки, които контролират две трети от територията на страната, са обединили сили и напредват към столицата Банги. Правителството на президента Фостен Арканж Туадера обвини бившия президент Франсоа Бозизе, че е оглавил групировките в "опит за преврат" и в "очевидното намерение да влезе с хората си в град Банги".

Частни руски охранители се грижат за сигурността на Туадера, припомнят цитираните медии. Той е фаворит в президентските избори в неделя, а Бозизе отрича да се опитва да вземе властта със сила.

Москва: Не е вярно

Руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов заяви днес, че Москва не изпраща военни в Централна Африка.

"Не изпращаме военни, спазваме всички изисквания на резолюциите на ООН", подчерта Богданов. Това изявление той направи сред твърдение на говорителя на централноафриканското правителство Анж Максим Казаги, че няколкостотин руски военни са били изпратени в ЦАР в рамките на споразумение за двустранно сътрудничество.