Първи януари 2024 е датата, на която най-вероятно българите ще започнат да пазаруват с евро. Това прогнозира в събота в “Годината” на Дарик управителят на БНБ Димитър Радев.

Влизането на страната ни в ERM 2 ще ускори процеса на реално доближаване на икономиката ни до тази на еврозоната, а също на доходите ни до средноевропейските, смята Радев. А прогнозата му за лихвите през следващата година е, че ще останат на същите нива. 

На фона на кризата обаче ситуацията в банковия сектор сега е не по-лоша от тази при началото на кризата. Банковият сектор е бил добре подготвен, централната банка е предприела мерки за над 9 милиарда лева още през март, а самите банки подхождат разумно и формират резерви, които да им помогнат да посрещнат рисковете и през 2021-ва, обясни още управителят на БНБ.

Той посочи и че мораториумът върху плащанията не може да бъде дългосрочен инструмент. Нагласи за ново удължаване няма, тъй като банките имат капацитет да понесат известни загуби, но не могат да ги понасят безкрайно. 

Той определи 2020-а като “безпрецедентна”. Гуверньорът на БНБ гледа с оптимизъм към следващата година. Смята, че 2021-ва е “обещаваща”.