Голям инцидент беше предотвратен снощи в русенската община Борово. 16 вагона с газ пропан-бутан, пътуващи от Русе в посока София, са спрели в Борово, защото машинистът е забелязал изтичане на газ. Евакуирани са близо 300 души, тъй като жп линията минава през центъра на Борово, съобщи бТВ.

След като машинистът е забелязал изтичане на газ, той е сигнализирал на спешен телефон и на гарата са се отзовали служители на полицията и пожарната.

Екипите на пожарната са успели да спрат на време изтичането на газ, но се е наложило кметът Валентин Панайотов да евакуира хората от района. Тази сутрин той съобщи, че става дума за развит кран. 

"На цялата гара се усещаше миризма на задушлив газ", свидетелства той. 

Кметът благодари на машиниста, на пожарната, на полицията и на всички, които се реагирали светкавично, за да се предотврати евентуална трагедия. По думите на Панайотов евакуираните хора са напуснали домовете си доброволно и благодари и на тях. Припомни и трагенията в Хитрино. 

За няколко часа районът е останал отцепен, след това хората са прибрани по домовете си, а движението на влаковете е продължило.  

Представител на "БДЖ - Товарни превози" пък обясни, че композициите по линията спират по принцип на гара Борово, за да провелят спирачките си. Тогава при 10-ия вагон машинистът установява теча на газ и реагира веднага. Цистерната с пропан-бутан е била на частна фирма. 

Ситуацията на гарата е спокойна, хората дори успяха да се качат на пътнически влак, за да отидат на работа. Движението на влаковете е възстановено.