Национално движение "Екогласност" е осъдило България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради отсъдени прекомерно високи разноски по съдебно дело, наложени от Върховния административен съд. Това става ясно от статия на адв. Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация" в "Капитал"

Става дума за дело, заведено от "Екогласност" през 2016 година. Тогава движението иска отмяна на влязло в сила съдебно решение по процедурата за продължаване на експлоатацията на V и VI блок на атомната електроцентрала в "Козлодуй". Според активистите процедурата е минала без оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС). ВАС обаче отхвърля жалбата. 

От Движението обаче обжалват решението, което все пак е потвърдено от нов състав на ВАС. Този път магистратите присъждат и 12 000 лв. разноски по делото, които "Екогласност" трябва да плати на АЕЦ "Козлодуй". 

Така делото и решението за разноските се изпраща в Страсбург. Вчера европейските съдии решават, че определените им размери са прекомерно високи и осъжда България да плати 4500 евро на "Екогласност" компенсации. Изрично е подчертано, че ВАС е пропуснал да направи баланс между общия интерес и правата на сдружението жалбоподател.

Водилият делото адвокат Кашъмов отбелязва, че решението на съда в Страсбург е важно по три причини. Първо - то е вид оценка на опитите "за цензура спрямо гражданските организации, които се опитват да защитават основни права в съда". Според него подобни непосилни разноски имат "смразяващ ефект върху жалбоподателите, като възпират завеждането на нови такива дела".

На второ място, казва адв. Кашъмов, това е призив за реформирането на архаичната българска система за разпределяне на разноските по делата. 

На трето - решението на ЕСПЧ е и "оценка на множеството опити през последните години да бъде ограничено административното правосъдие, и то точно когато става въпрос за защита на основни права", казва в изложението си Александър Кашъмов.