Мерките срещу епидемията от коронавирус не трябва да се разхлабват, защото броят на хората, които се лекуват в болница и в интензивни отделения, не намалява. Това заяви шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов. Според д-р Иван Маджаров всяко разхлабване би било риковано за здравната система.

От БЛС подкрепят решението антигенните тестове да се приравнят с PCR тестовете. От 1 ноември професионалистите по здравни грижи ще получават по 360 лева месечно. Мерките за финансово подпомагане за всички работещи ще бъдат и през следващата година. Постигнато е съгласие да има представител на извънболничната помощ в оперативния щаб.

Според д-р Маджаров предварителни прогнози са неуместни.

"Наистина имаме необходимост да задържим темпа на болничните легла, защото, ако не бяхме задържали бройката в интензивите легла, качеството на здравеопазването щеше да падне още повече. Ако стигнем дотам, че болниците да бъдат препълнени, ще говорим за онези случки в Италия, когато трябва да се вземе апарат за интубиране и да се даде на друг. Нека стиснем още малко зъби, тази година ще бъдем със семействата си в тесен семеен кръг и не бива да допускаме повече случаи на пациенти, които няма къде да бъдат приети", призова д-р Маджаров.

Той обясни, че бройката в болниците е задържана, но ако има 7000 пациенти в лечебните заведения, то останалата част от хората са по домовете си и също тежат на здравната система.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че антигенните тестове ще бъдат безплатни за българските граждани. Ако експертите препоръчат тези тестове да бъдат основания за налагане на изолация на положителните лица и карантиниране, то това ще бъде направено.

"Като лекар считам, че това ще даде ясна представа за ситуацията и ще повиши противоепидемичния контрол за състоянието в страната", коментира проф. Костадин Ангелов.

Шефът на НЗОК проф. Петко Салчев заяви, че мерките срещу коронавируса трябва да се удължат с минимум една седмица след новогодишните празници.

"Тогава съвпадат и други празници. Нека да не натоварваме системата. Бих препоръчал това", допълни той.

"През следващите седмици ще работим активно с Българския лекарски съюз, за да помогнем на докторите да знаят всичко за всяка ваксина и да бъдат максимално полезни на пациентите по темата." 

Това обеща премиерът Бойко Борисов на среща с ръководството на БЛС, съобщиха по-рано от правителствената информационна служба.

"Освен темата за ваксините срещу COVID-19 в рамките на срещата бяха обсъдени и въпросите за приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете по отношение на карантинирането, финансовата подкрепа за медицинския персонал на първа линия, подготовката за издаването на електронни рецепти, както и подобряването на комуникацията между БЛС и НЗОК. Участниците в срещата бяха единодушни, че е необходима още по-тясна координация при работата в борбата срещу пандемията", се казва още в съобщението от МС.

Кунчев: Ако се отменят мерките, в средата на януари болниците ще са драматично пълни

Категорично против разхлабване на мерките се обяви отново днес и главният държавне здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Ако се отменят епидемичните мерки, в средата на януари болниците ще са драматично пълни", каза той по време на уебинар "Масовите имунизации - ключ към преодоляване на COVID-19 пандемията и предпазване от опасни заразни заболявания", предаде БТА.

Организатор на форума беше Българското сдружение по иновативна медицина.

България отново е на първо място по смъртност от COVID-19 в Европа, посочи Кунчев.

"Имаме първите кълнове на задържане и лек спад на заболеваемостта, които може бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения", каза още той. "От една страна, на политическо ниво, има желание за отхлабването на мерките, но от друга гледна точка цифрите, въпреки че показват тенденция за плато и намаляване на натиска върху болниците, все още не са се отразили върху смъртността", добави той..

Противоречиви са данните в Европа, но общата тенденция е към повишаване на случаите на COVID-19, въпреки че през последния 14-дневен отчетен период България показва минус 4.8 процента. По думите на Кунчев в някои държави от ЕС и Европейското икономическо пространство се наблюдава спад в броя на заболелите, но в други - значителен ръст. Нараства броят на болните в Дания, Кипър, Литва, Словакия. Разнообразната картина до голяма степен се дължи на мерките, които всяка държава прилага, допълни той.