Aктрисата Мария Бакалова, чиято звезда в Холивуд изгря с продължението на сатиричната комедия "Борат", даде първото си интервю за българска медия след премиерата на филма. В предаването "Преди обед" на бТВ бе излъчена първата част от разговора ѝ с Георги Тошев, в който те обсъдиха успеха, очакванията след него и новия живот.

В него Мария разказва за щастието и в същото време за притеснението си "да не се загуби", за разделението между хората. Споделя и как ще прекара празниците.

На въпрос как ти се отразява, от една страна, успехът, от друга - невъзможността да го консумираш с шумни компании и приятели, Мария отговаря:

"От една страна, е кофти, защото всички тези идеални неща, които се очакват, след като излезе някакъв голям проект - с партита, с лични интервюта, в момента заради пандемията няма как да се случат. Но пък от друга страна, аз малко се страхувам, че хората биха ме разпознали и биха ми казали нещо High, five ("Дай пет", от "Борат") или някоя друга емблематична реплика от филма, ако ме видят по улиците или в супермаркетите. Затова по някакъв начин пандемията ме предпази от това. Може би не всички биха се зарадвали."

Неочакван ли беше успехът за теб, пита Тошев. "Не съм сигурна, че беше неочакван", отвръща Бакалова. 

"Очаквах, че филмът ще бъде събитие, ще събере очите на много хора. Знаех, че ще предизвика особени реакции. Винаги съм била оптимистично настроена за това, че някак си новото поколение и изобщо хората са изморени от всичките тези глупости, с които живеем, от неразбирането, от третирането ни по различен начин - заради расата, заради религията, заради сексуалната ориентация, изобщо заради пола", допълва тя.

По думите ѝ спрямо жените, въпреки че вече сме 2020-а, все още битува мнението, че са по-слаби. "Защо, защото плача или защото мога да изнеса 9 месеца бебе в корема си и съм по-способна на емоции?!", пита риторично актрисата.

"Това ме зарадва - че хората са готови да коментират и да застанат срещу тези несправедливости."

От друга страна, Саша Барън Коен си има своята огромна аудитория, създадена още с първия филм, посочи тя, и включването и на женски персонаж във филма я е накарал да се притесни - готови ли са хората да се откъснат от представите си за това какво очакват и дали ще разберат, че това е една друга история с този герой. 

"Това също ме изненада и ме зарадва - че приеха моето участие в един вече утвърден филм като "Борат", казва сега Мария.

А как се е променил животът ѝ от млада актриса от Бургас и София до световно събитие в киното. "Ами, има го басейна", шегува се Бакалова, визирайки вилата, в която в момента живее в Лос Анджелис заедно с екипа на филма. "Но това не е мое жилище. По никакъв начин не съм станала милионер, милиардер." Признава обаче, че е трудно изведнъж да се озовеш в позицията на световно известно лице. "Може би всяко начало е трудно, може би трябва да гледаме от положителната страна", допълва.

За опасността да се изгуби или да се уплаши, Бакалова заяви:

"Опасността да се изгубя е огромна и затова съм щастлива, че имам Юлиян Костов, който е мой продуцентски партньор, мой мениджър и ментор. Той пръв ми подаде ръка за идеята с този филм и изобщо за Холивуд. Надявам се да не се подхлъзна, но се страхувам. Хора сме, нали."

Преди около месец подписала с "най-страхотната агенция в света" "и сега са моето семейство", допълва актрисата. И на всички тези хора разчита да я върнат обратно, ако се "подхлъзне".

Заради локдауна това ще е първата Коледа, която ще празнува сама - далеч от семейството и приятелите си. Но ще празнува с екипа, разказва още тя.

А за оскарите и призива на Саша заяви:

"Не очаквах Саша да каже подобно нещо. Разтреперах се, разревах се, като го чух. И сега ми е неудобно да говоря и да описвам как се чувствам - колко съм приповдигната, колко нереално е всичко. Обикновено човек, като говори такива неща, му казват: "Стига си летял в облаците." Не знам, надявам се всичко да е добре."