Още един голям футболист си отиде от този свят - Паоло Роси, "златно момче" на италианския футбол, голмайстор и играч №1 на Мондиал '82 в Испания. Там "адзурите" станаха световни шампиони.

Роси беше на 64 г. Причината за смъртта му не се обявява официално, семейството казва единствено, че реализаторът е боледувал дълго. Според италиански медии той е страдал от рак на белите дробове.

Нападателят, който отбеляза шест гола на Световното в Испания, има 20 попадения в 48 мача за Италия. Над 100 пъти се е разписвал в Серия А с екипите на "Виченца", "Перуджа", "Ювентус", "Милан" и "Верона".

Роси на стадиона на "Ювентус".

Роси е носител на "Златната топка" за 1982 г., спечели КЕШ с "Ювентус" през 1985 г., два пъти е шампион на страната си, има Купа на Италия, КНК, Купата на УЕФА...

Той спря с футбола в края на 80-те и работи като анализатор за три телевизии в родината си.

С Джовани Трапатони в Юве.

През сезон 1979-1980 г. Роси игра за "Перуджа" (като преотстъпен от "Виценца") и името му попадна в мегаскандала "Тотонеро", в който бе разкрита схема за уговорени мачове в Серия А и Серия Б.

Паоло бе дисквалифициран за три години. Впоследствие санкцията му бе намалена на две, така имаше възможност да играе на испанския Мондиал. Казваше по-късно, че да отиде на първенството и извърши подвизите си там е било "лично изкупление".

"Скуадрата" едва излезе от групата си след три равенства и много късмет. В четвъртфиналната тройка попадна в компанията на Бразилия и световния шампион Аржентина. Роси вкара хеттрик на "селесао" за 3:2 и помогна за успеха с 2:1 над Диего Марадона и компания.

Паоло Роси (най-вдясно) прави 1:0 срещу ФРГ на финала на Световното.

На полуфинала заби и двете попадения за 2:0 срещу Полша. А на финала откри при 3:1 срещу ФРГ.

Паоло Роси беше джентълмен и много скромен човек - предвид постиженията си, извън терена. Смъртта му покруси Италия - той беше много обичан в цялата страна.