Световната търговия с инвестиционно злато счупи всички досегашни редорди и превърна 2020 година в най-успешната за сектора в историята. В условията на коронакризата са регистрирани най-големия обем от сделки, но и на най-високите цени до момента. 

Те започнаха да катерят върховете още в края на 2019 г., но под въздействието на пандемията през 2020 г. стойността на златото достига исторически висини.

"През март тази година беше отбелязан за цялата писана световна история на златото и на сделките с него най-големият пик, най-високият обем търгувано злато в света – за ден бяха продадени над 260 млрд. щатски долара злато", потвърди пред БНР днес експертът Валентина Григорова. 

Интересното е, че огромната част от сделките са извършени не от юридически, а от физически лица. Те купуват и продават най-вече кюлчета и монети. 

"Дори новият световен рекорд във фиксинга на златото, достигащ 2061,5 долара за тройунция, абсолютно не повлиява на нивото на сделките, те продължават да са високи, инвеститорският интерес продължава да остава висок", твърди още експертът. 

И още нещо - здравната криза, породена от коронавируса, промени начина на сключване на сделки и в този сектор. През цялата година се наблюдава бум на поръчките в онлайн пространството, за сметка, разбира се, на физическото купуване от специализираните обекти. 

"Този удобен, сигурен и безопасен в здравно отношение начин на плащане, гарантиран богат асортимент и качество на продуктите със световно признати сертификати е начин да се гарантира обем и разцвет на търговията"