МОМЧИЛ ИНДЖОВ

За първи път в историята си Румъния ще има за президент човек от чужд произход.

Пълното му име е Клаус Вернер Йоханис. Той е етнически немец от Трансилвания, потомък на сакси, дошли в тези земи още през XII век от територията на днешен Люксембург.

Астрален близнак на Бойко Борисов

По ирония на съдбата и  Клаус Йоханис, и българският премиер Бойко Борисов са родени на 13 юни 1959 г. И двамата в момента са на по 55 г.

Клаус Йоханис се е появил на бял свят в стара къща в историческия център на трансилванския град Сибиу.  Родителите му Зузане и Густав Хайнц Йоханис емигрират в Германия през 1992 г. Берлин им дава гражданство по облекчена процедура.

Новоизбраният румънски президент завършва през 1983 г. физика в университета "Бабеш-Боляй" в Клуж, столицата на Трансилвания. Преподава физика в редица училища и гимназии в родния Сибиу.

През 2000 г. Клаус Йоханис е избран за кмет на Сибиу като кандидат на немногоройната партия Демократичен форум на немците в Румъния (ДФНР). Удивителното е, че той печели вота с 69 на сто от гласовете, при положение, че немското малцинство в града е намаляло до 1,6 процента. Причината е масова емиграция в Германия след падането на комунизма.

Преизбран е с огромна преднина през 2004 г. и 2008 г. - съответно с 88 и 87 на сто от гласовете. Като кмет превръща града в една от най-популярните туристически дестинации в Румъния. Това става чрез привличане на чуждестранни инвестиции и обновяване на инфраструктурата  историческите забележителности. През 2007 г. Сибиу е обявен за европейска културна столица.

През 2009 г. Йоханис е предложен за служебен премиер на Румъния от лидерите на опозиционните партии след падането на правителството на Емил Бок. Издигат го либералите, социалдемократите, етническите унгарци и още няколко представители на малцинствата. Президентът Траян Бъсеску обаче отхвърля кандидатурата.

През 2013 г. Йоханис влиза в редовете на Националнолибералната партия (НЛП). Той е поканен там лично от нейния лидер Крин Антонеску. Партията току-що е напуснала коалицията със социалдемократите на премиера Виктор Понта. Йоханис е избран за за.председател на НЛП.

Йоханис принадлежи към евангелическата лютеранска църква. Женен е за учителката по английски език Кармен Йоханис. Семейството няма деца.

Повторение на вота?

Съществува съвсем реална възможност от повторение на вота, но без участието на Клаус Йоханис.

Това може да стане ясно още на 18 ноември. Тогава Върховният касационен съд трябва да се произнесе по въпроса дали Йоханис изобщо е имал правото да се кандидатира за президент.

Дело за несъвместимост срещу него бе заведено още през септември от Националната агенция за прозрачност. Според нея докато е бил кмет на Сибиу, Йоханис в нарушение на закона е бил и представител на общината в борда на директорите на две големи компании. А уличените в несъвместимост нямат правото да заемат никакви държавни длъжности в продължение на три години. Което ще означава, че Йоханис изобщо не е трябвало да се явява на изборите.
И ако ВКС излезе с решение във вреда на победителя, вторият тур на президентскте избори ще бъде повторен, като участниците в него ще бъдат премерът Виктор Понта и заелият третото място на първия тур Калин Попеску-Търичану.