Подсъдимият бизнесмен Ветко Арабаджиев, който е в болница с коронавирус и с опасност за живота, няма да се върне в ареста.

Мярката му за неотклонение е окончателно изменена в домашен арест, след като той е задържан под стража от година и половина.

Това съобщава правният сайт news.lex.bg.

Преди два дни Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) е потвърдил поредното определение на първата инстанция, с което съдия Христина Михайлова е постановила домашен арест за Арабаджиев с електронна гривна за наблюдение. До момента АСНС винаги отменяше определенията на спецсъда и оставяше Арабаджиев в ареста, припомня сайтът.

Семейство Арабаджиеви са подсъдими за престъпна група, заминаваща се с данъчни престъпления и пране на пари. Преди два месеца Маринела Арабаджиева също беше оставена под домашен арест заради влошено здравословно състояние и след като направи опит за самоубийство. Апелативните спецсъдии отказаха да освободят и съпруга ѝ, като съставът с председател и докладчик Георги Ушев критикува остро съдия Михайлова, която беше прекратила процеса и облекчила мерките за неотклонение на двамата съпрузи.

Още в началото на ноември съдия Михайлова обаче отново постанови домашен арест за Арабаджиев, но на 19 ноември АСНС пак отмени определението ѝ. Апелативните съдии тогава написаха, че рискът Арабаджиев да се укрие остава, тъй като той разполага с достатъчно пари заради офшорните си фирми, а освен това има опасност да повлияе на свидетели, тъй като голяма част от тях са негови служители.

Само 5 дни по-късно – на 24 ноември, съдия Михайлова от спецсъда за пореден път е изменила мярката на Арабаджиев в домашен арест, като тогава вече е постановила и незабавното ѝ изпълнение.

Още в съдебното заседание прокуратурата е обявила, че ще протестира незабавното освобождаване на подсъдимия. Искането за спиране на предварителното изпълнение е било изпратено в АСНС на следващия ден, но пък Арабаджиев вече е бил освободен.